Словар українського сленгу
КРУТИЙ
1. -ого, ч.; крим. Засуджений авторитетний рецидивіст. БСРЖ, 295, СЖЗ, 57; ЯБМ, 1, 479.
2. -ого, ч.; маф. Член мафістської "сім'ї" високого рангу - рішучий, сміливий, безжалісний. ЯБМ, 1, 479.
3. -а, -е; мол.; схвальн. Багатий, респектабельний, процвітаючий (часто пов'язаний з кримінальними структурами). Я - крутий! Встаю вранці впевненим у собі, впевненим в удачі нового дня (К. Гай, Жахи нашого майбутнього); Виявилося, він "крутий" міжнародник, має фірму, тата у верхах, і маму у верхах, а ще пише музику (Смолоскипи, 1998, № 1). БСРЖ, 295; ТСРОЖ, 86; ЯБМ, 1, 479 // -ого. Поруч, та незалежно, мовби і непричетний до оцієї компанії, твердо ступав крутий: елегантний костюм, золотий масивний перстень... (А. Морговський, Тінь птеродактиля); Був якось один молодий, зовні схожий трохи на "крутого", а трохи - на "зека" (Хрещатик, 26.10.1999).
4. -а, -е; мол. Про людину, яка досягла високого професіоналізму у певній сфері діяльности. Судячи по замашках, мужик крутий, схожий на професіонала (А. Кокотюха, Шлюбні ігрища жаб). ТСРОЖ, 88.
5. -а, -е; мол.; схвальн. Ориґінальний, екстраординарний. - Тоді ми всі були крутими авангардистами (В. Неборак, Повернення в Леополіс); Крутий абсурд. ТСРОЖ, 88; ТСРЯ, 344.
6. -а, -е. Який переходить межі норми в чомусь. Круті демографічні показники.
■ Від літер. крутий.
■ Калька з амер. розм. tough - злочинний, хуліганський. Можливий також вплив англ. cool (у переносному значенні) - нахабний, безсоромний". ТСРОЖ, 87.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КРУТИЙ


матиме такий вигляд: Що таке КРУТИЙ