Словар українського сленгу
ДАХ
(-у) ч.
1. мол.; жарт. Голова, мізки, здоровий глузд. БСРЖ, 296; ПСУМС, 20.
Дах (криша, стріха) відлітає, їде / поїхала у кого (кому), жарт.-ірон. 1) Хтось божеволіє, втрачає здоровий глузд та самоконтроль Та коли наодинці з собою коротко черкнеш губами "чому" і відчуєш, як їде дах: такого відчуття абсурду, обманутості, жалю, зненависті до зверхників, огиди до плебеїв - твій мозок не може винести (Книжник, 2001, № 10); Дах їде (рубрика у газеті "Україна молода"); [Віка:] У тебе часом стріха не поїхала? [Віра:] Поїхала, звичайно. Робота нервова, перевтома, стреси. Тут ніяка стріха не втримається. Ще добре, недалеко від'їхала (Н. Неждана, Той, що відчиняє двері); Перечитавши ту фразу, друкарка, мабуть, подумала, що в автора "поїхала криша" (А. Дімаров, Прожити й розповісти); Чи "криша поїхала"? Чи мізки зсунулися набакир? (Л. Різник, Карма); - От слухав Дімка про всяку хєрню, і поїхала йому криша... (Л. Дереш, Культ). 2) Хтось переживає сильні емоції, почуття екзальтації. Прост
Дах зірвало кому. Те саме. Багатьом зірве дах, як вони таке побачать (Запис 2002 р.). БСРЖ, 296.
2. бізн., крим. Прикриття від рекету, мафії. Чоловік [кримінальний лідер] тримав "дах" у багатьох бізнесових структурах (Поступ, 8.07.1999).
3. крим. Зв'язки у владних та правоохоронних структурах. Банда орудує під таким "дахом", що й не повірити (КО, 1998, № 38); [Середньої руки підприємці] не витримують конкуренції великих капіталів, поєднаних із силою державного механізму, банкрутують або "йдуть під дах" тих же олігархічних структур (День, 23.09.1999); Усі сфери туристичного бізнесу мають свої "дахи", часом могутні, які намагаються встановлювати свої порядки (День, 26.05.2001); Офіс може стати фортецею. Якщо "дахом" служить депутат (УМ, 30.03.1999).
Все вище даху, жрм. Все гаразд, чудово. Сленг-лікбез 5.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ДАХ


матиме такий вигляд: Що таке ДАХ