Фразеологічний словник української мови
ШИТИЙ

бі́лими нитка́ми ши́тий. Невміло, погано замаскований, виконаний і т. ін. — Провокація,— сказав нарешті після довгої мовчанки Радивон.— Все шите білими нитками. Замітка в газету писана з чужого голосу. Заруба не винен (В. Кучер); — Дорогою Війт мовчав. Уявляв, як зустріне його Олена. Обмірковував свої слова: яка причина привела його до неї так пізно. Та все було якесь надумане, білими нитками шите (Ю. Хорунжий). бі́лими нитка́ми ши́то. Припустім. Але де ж психологічна підготовка? Нісенітниця. Глупота! Білими нитками шито (М. Хвильовий).

не ли́ком ши́тий. Який уже набув певних знань, може виконувати щось, уміє поводитися належним чином. Він ділом зможе довести: не лише Заграва мастак зорі з неба хапати, він, Матвій, теж не ликом шитий (І. Головченко і О. Мусієнко); — О-о,— підвівся Панчишин, у його очах блиснули гнівні вогники,— ви, юначе, не ликом шиті. Це добре, будемо тримати лад на курсі (Р. Іваничук); — А так хотілося поговорити з манірним оцим молодиком. Показати йому, що й ми не ликом шиті, знаємо що й до чого, що таке земля, чия вона і як з нею поводитись (М. Олійник). не ли́чком ши́тий, ірон. — Що ж я? Я нічого. Не личком же, бач, шитий! — виправлявся він (Панас Мирний).

одни́м ли́ком ши́ті, ірон. Дуже схожі між собою в чомусь; однакові (про людей). (Оксана:) Ви всі хлопці-парубки одним ликом шиті (М. Старицький).

як (мов, ні́би і т. ін.) на те́бе (на ме́не, на його́ і т. ін.) ши́тий. Добре припасований (про одяг, взуття). (Журавель:) Костюм як на тебе шитий (І. Микитенко); — Повернись… Так… Все як на тебе шите (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ШИТИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ШИТИЙ