Фразеологічний словник української мови
ЧУДО

чудеса́ (ди́во, чу́до і т. ін.) в ре́шеті. Уживається для вираження захоплення чимсь або здивування з приводу чого-небудь. — Чудеса в решеті! Аж незручно якось, сплутав… Думав, що артистка, а насправді.. — Що насправді, тату? — поцікавився ніби між іншим син. — Інженерка по водних справах (В. Минко); // Щось неймовірне або хтось неймовірний. Обертається до мене не якась проява-халамидниця, не чудо в решеті, а натуральна моя рідна жінка Мартоха (Є. Гуцало).

яки́мсь чу́дом. Невідомо, незрозуміло як; дивним чином. Тільки на одній покрівлі росла якимсь чудом тонка шовковиця (М. Коцюбинський); Орлюк вибрався з вогневого котла якимсь чудом (О. Довженко). яки́мось чу́дом. Сотні разів могла Маруся злетіти з коня і лиш незрозумілим чудом якимось утримувалася в сідлі (Г. Хоткевич).

яки́м чу́дом. Уживається для вираження доброзичливого здивування, радості з нагоди несподіваного приходу, прибуття кого-небудь; як, яким чином. — Оце але! — дивувавсь Іван,— наче мені сон сниться, що вас бачу… Розкажіть хоч, яким чудом ви тут опинилися? (М. Коцюбинський); — Здрастуй! Яким вітром, яким чудом ти тут? (О. Довженко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЧУДО


матиме такий вигляд: Що таке ЧУДО