Фразеологічний словник української мови
ЦИФРА

ду́та ци́фра. Навмисне перебільшені кількісні показники, які не відповідають дійсності. Керівництво просто намагається позбутися того баласту в середовищі, який утворився внаслідок гонитви за дутою цифрою (З газети); Фахівці дутих цифр — по-місцевому “надуванчики” (З журналу).

спра́вна ци́фра. Фіктивні позитивні показники в яких-небудь документах, паперах і т. ін. Окозамилювач, рвач дбав про одне: будь-якою ціною виконати план, добитися справної цифри (З газети); Незавидні керівники на місцях тільки й дбали про те, щоб у них завжди цифра була справна перед вищим начальством (В. Кучер); — Переховувала Гутиху, але не признається.— У нас признається...— Тодось засміявся — ніби пилкою по залізу.— А не захочемо возитися — цифра буде справна, хто перевірятиме: Гутиха чи не Гутиха (В. Дрозд).

ци́фра кругле́нька (кру́гла). Досить велика кількість чого-небудь або значна сума. — Проблема складна,— мовив він задумливо. Лишається понад дев’яносто тисяч кубометрів. Цифра кругленька, це п’ятнадцять-двадцять тисяч на місяць (Г. Коцюба); Інші .. тиждень тому дзвонили-надзвонювали, нажимали й натискували, вимагаючи круглої цифри (А. Дімаров).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЦИФРА


матиме такий вигляд: Що таке ЦИФРА