Фразеологічний словник української мови
ФАКТ

з фа́ктами в рука́х. Маючи переконливі докази; цілком вірогідно, точно. З фактами в руках дослідники довели, що Леся Українка завжди була активним громадським діячем, ніколи не минала нагоди взяти особисту участь у практичній роботі прогресивних громадських організацій (З журналу).

ста́вити / поста́вити пе́ред фа́ктом кого. Повідомляти про те, що вже відбулося, сталося. — Гай будемо садити. В Тихій долині .. Я поставлю товариша Грицюту… перед фактом (В. Речмедін).

факт (є (лиша́ється)) фа́ктом. Незаперечна річ, безсумнівно. Кому-кому, а мені то се навіть непростимо: адже я, очевидно, на “ідеолога” не вдався, бо я не публіцист (тут уже нічого не поробиш, факт фактом!) (Леся Українка).

факт той, зі сл. що. Основне; суть в тому. А факт тим часом той, що я страшенно боюсь сеї (цієї) постановки, і в Києві більше, ніж де (Леся Українка); — Думаєш — дерлися (на скелі) хто як попало? Помиляєшся, брате... Для цього в нас є така штука — альпійський канат... Факт той, що як один зірветься, то всі підтримають... (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ФАКТ


матиме такий вигляд: Що таке ФАКТ