Фразеологічний словник української мови
ТРІСНУТИ

ло́патися / ло́пнути, як (мов, ні́би і т. ін.) ми́льна бу́лька (бу́льбашка, ба́нька і т. ін.), жарт. Зазнавати невдачі, краху, руйнування і т. ін. Міф про те місто .. лопається, як мильна булька (З газети); Винаходжуючи різні заходи та ремесла, він, правда, часто терпів аварії, і будова валилася .. або лопалась, мов мильні бульбашки, бо споруди ці швець фундаментував на піску (В. Бабляк); А сьогодні ці уявлення лопнули, як мильна банька, ще раз зіткнувшись з дійсністю (Р. Іваничук). трі́снути, як бу́лька з ми́ла. А Пилип йому й каже: — .. і вся твоя кар’єра трісне, як булька з мила (В. Кучер); // Раптом зникнути, пропасти. ло́пнути, як бу́лька на воді́. Сіверянщині не тільки печеніги-хозари погрожують походом ратним. І стриманість лопнула, як булька на воді (Д. Міщенко).

хоч (і) трі́сни (ло́пни), грубо. 1. перев. зі сл. ї́сти. Скільки хочеться, в необмеженій кількості. Їж і пий, хоч трісни,— ніхто тобі ложкою очей не поротиме (Укр.. присл..); — А хто вам боронить сало їсти? — почав скаженіти Плачинда .. Їжте, хоч трісніть! (М. Стельмах). 2. Незважаючи ні на які зусилля; що не роби, як не старайся. Покаятися можна, але обійдіться ви без клопоту на світі! Хоч трісни, не можна (П. Козланюк); Хоч лопни, а риба не ловиться (М. Номис). хоч і трі́сни, хоч і ло́пни.Хоч і трісни, хоч і лопни, бий, виганяй, а Тимко любий мені — і все тут! (Григорій Тютюнник). 3. За будь-яких умов і обставин; що б там не сталось. В тій (хаті) чоловік шкрябається в голову, наче хоче вишкрябати з неї ту подать, що так міцно засіла йому в голову. Хоч трісни, а дай! (М. Коцюбинський).

як (мов, ні́би і т. ін.) із батога́ (з бича́) трі́снув (тря́снув, ля́снув і т. ін.). Дуже швидко, непомітно (про плин часу). Тиждень минув, як із батога тріснув, у звичайній домашній роботі, яка ніколи не переводиться (О. Маковей); П’ять літ — як з батога тряснув, пролетять, та чоловіка й не пізнаєш (А. Свидницький); Шкода тільки, що та радість не тривала довго; година за годиною утікали; три дні, Господи! навіть не знати, де поділися, перейшли, мов з бича тріснув (С. Ковалів). як (мов) батого́м (батіжко́м) трі́снув (ля́снув). — Отак літа спливли… Прожив, як батогом ляснув (М. Зарудний); — Прожили ми з тобою, стара, довгий вік, а мені, мов батіжком тріснув (З. Мороз). як у баті́г тря́снув. — Ой, дитинко Божа, минув вік, як у батіг тряснув! (В. Стефаник).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ТРІСНУТИ


матиме такий вигляд: Що таке ТРІСНУТИ