Фразеологічний словник української мови
СЮДИ

(і) туди́ і сюди́. У різні місця, в різних напрямках. Ну, як би так мені туди? Хоч би ж тобі де-небудь щілка — Я і туди, я і сюди — Ніяк: ні зверху, ні з причілка (Л. Глібов); Люди снуються туди і сюди — хто знає, куди й для чого (М. Коцюбинський); // Ухильно. Словами і туди й сюди, а ділом нікуди (Укр.. присл..).

ні (ані́) туди́ ні (ані́) сюди́. У незмінному стані; нерухомо, не посуваючись. Минув тиждень, два, місяць. Справа стояла на місці — ні туди, ні сюди (В. Винниченко); — І закріпимо (верстат). Щоб ні туди йому, ні сюди (О. Донченко); І так патраючи та скубаючи себе зо всієї сили, вони (жінки) вперлися на місці — ані туди ані сюди і при тому вивискували, мов кобили, коли до них залицяються жеребці (У. Самчук).

ні сюди́ Мики́та, ні туди́ Мики́та. Немає виходу; нікуди. Товариш Пупишкін сказав: — Совершено правільно (цілком правильно): ні сюди Микита, ні туди Микита… Це участь інтелігенції… (М. Хвильовий).

то туди́, то сюди́. У різні боки, в різних напрямках. Сидить (Андрійко). Не плаче… Тільки перелякані блискучі очі бігають то туди, то сюди (М. Коцюбинський).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: СЮДИ


матиме такий вигляд: Що таке СЮДИ