Фразеологічний словник української мови
ССАТИ

гадю́ка (га́дина) ссе ко́ло се́рця у кого. Хто-небудь постійно переживає, непокоїться, мучиться у зв’язку з чимсь. Гадюка ссе коло серця у матері — не спить, переживає вона за сина (З газети).

пи́ти (смокта́ти, сса́ти і т. ін.) кров з кого, чию. 1. Тяжко визискувати, експлуатувати кого-небудь. У селі управа колишня: поміщик панствує, п’є кров з бідняків (Нар. опов.); Як ссав (панич Льольо) народну кров, так буде і далі ссати (М. Коцюбинський). попи́ти кро́ві (по́ту) з кого, чиєї, чийого (тривалий час). — Що ж, напанувались, попили .. людської крові, пора й честь знати. Під ці слова в усіх закапелках вагона дрібно подзвонювали збиті заробітчанські коси, що тупились у чужих .. степах (М. Стельмах); Минулося з снопа восьмого чи десятого, попили (багатії) нашого поту — годі! (А. Головко). 2. Знущатися з кого-небудь, кривдити, мучити когось. Мучилася (Горпина), а далі й схаменулася: “Чи я їм справді на глум далася? Один кат кров мою п’є, а та глуха потороча — горілку” (Л. Яновська).

п’явки́ (п’я́вка) ссуть (ссе) за се́рце (під се́рцем) кого. Хтось тривожиться, страждає. — І знов знайомий холодок поплазував спиною гордовитого пана. І знов зассала п’явка під серцем (З. Тулуб).

сса́ти се́рце (ду́шу) кому і без додатка. Дуже непокоїти, мучити, тривожити кого-небудь. Тяжкий неспокій ссав Крайнюкові серце (В. Кучер); Коли скорбота ссе душу, .. то з тіла втікає сон (М. Стельмах). сса́ти за се́рце. Думки все такі непривітні ссали за серце — і вона важко зітхала (Панас Мирний).

ссе (смо́кче) / засса́ло (засмокта́ло) під ло́жечкою у кого, безос. Хто-небудь переживає, непокоїться через щось. — Ой, скупий же ви народ — армійські інтендати! .. У вас під ложечкою ссе, коли треба розкошелитись (М. Руденко); Проганяючи всякі злі думки, Євген Вікторович відчув, як знов засмоктало в нього під ложечкою (Іван Ле).

як (мов) п’явки́ за се́рце ссуть кого. Кому-небудь дуже погано. За серцемов п’явки ссуть, у грудях глухо і сухо, та жарко (Панас Мирний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ССАТИ


матиме такий вигляд: Що таке ССАТИ