Фразеологічний словник української мови
СІПАТИ

аж (за) жи́жки сі́пає кого, у кого, безос. Хто-небудь має сильне бажання до чогось. І пішли (дід з Іваном) прямо на пасіку, лісом. Мене, малого, аж за жижки сіпа побігти навзирці за ними (Панас Мирний); Смичок несамовито забігав по струнах. Струни аж клапають та цмокають, виводячи дрібушку. У Проценка аж жижки під ногами сіпало (Панас Мирний).

дрож пробира́є (пройма́є, пробива́є і т. ін.) / пробра́в (пройня́в, проби́в і т. ін.) кого. Хто-небудь тремтить від холоду, страху, хвилювання, нервового напруження і т. ін. За кождим (кожним) шелестом дрож його (Спориша) пробирає (І. Франко); Дрож пробив Андрійка. “Заремба не в городі, значить, він може бути і тут! — А якщо він тут, то, певно, задумує щось погане…” (Юліан Опільський). дрож сі́пає. Його (Гвоздяєва) сіпає дрож. По мертвотно пополотнілому обличчю градом котиться піт (Н. Тихий).

сми́кати (сі́пати, тяти́) за по́ли кого і без додатка. Настирливо, невідступно просити, вимагати у кого-небудь щось. Смішні ті наші видавці: оце смичуть за поли,— давай щось нового! (Леся Українка); (Коренєв:) О, ви ще в інституті, На кафедрі, пояснювали нам Конструкції, немов читали вірші. (Панащенко:) А ви, юначе, в ті часи мене За поли сіпали (Л. Дмитерко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: СІПАТИ


матиме такий вигляд: Що таке СІПАТИ