Фразеологічний словник української мови
СИВИНА

до пе́ршої сивини́. До старості, до немолодих років. Скажіть, як можуть влаштувати свій дім 20 мільйонів людей, котрі часто-густо до першої сивини живуть у гуртожитках! (З журналу).

до си́вого (бі́лого) во́лосу (во́лоса, воло́сся, до сивини́), перев. зі сл. дожи́ти. До старості. Інший до сивого волосу дожива, а косарем не годен стати (М. Стельмах); Згодом.. гра (курчат) була полишена самим курочкам, що не зрадили їй аж до сивого волосу (О. Ольжич); Дожив (Андрій) до сивого волоса, а добра не зазнав, ой, ні... (М. Коцюбинський); — Обіцяєш прийти з грішми, обіцяю і я виглядати тебе аж до сивого волосся,— вона навіть взяла його за руку... бо я теж люблю тебе,— додала тихо (М. Лазорський); Свавольні діти... З них до сивини один дожив (М. Рильський).

з сивини́ вікі́в (столі́ть). З найдавніших часів, з минулого. (Придорожній:) Правда, Іване, в ньому (портреті) неначе з сивини віків проглядає сила дика і войовнича (О. Корнійчук); — Скільки ж казок про нас перекажуть (майбутні покоління), ..— сказав Щорс ..— І повстанемо з сивини століть (О. Довженко).

світи́ти сивино́ю (си́вим во́лосом). Бути немолодим, старим; старитися. — В гетьмани вибирають, бо полковники хотять! Знаю я тих непогамовних полковників: вже давно сивиною світять, а все не знають, чого їм треба (М. Лазорський).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: СИВИНА


матиме такий вигляд: Що таке СИВИНА