Фразеологічний словник української мови
РЯД

в ряду́ з ким, чого. Разом, поряд з кимось, чимось; серед чого-небудь. — Живу, як і всі. І моя нива в ряду з усіма (А. Хорунжий); В ряду культурних закладів школа по праву повинна займати почесне місце (З газети).

змика́ти / зімкну́ти ла́ви (ряди́). Тісно згуртовуватися, об’єднуватися для здійснення якоїсь мети; досягати одностайності у рішеннях, діях. Дедалі щільніше змикають свої лави демократичні сили (З газети).

ряд у ряд. Один біля одного; одне за одним. Проте не все сяяло в цій (Золотій) палаті .. На стінах ряд у ряд тьмяно поблискували поїдені прозеленню шоломи, кольчуги, щити, списи (С. Скляренко). ряд по рядо́чку. Маруся насіяла всячини, і усе проквітало.., сіяла усе окремніше, ряд по рядочку, а зійшла така мішанина (Марко Вовчок).

става́ти / ста́ти в (оди́н) ряд з ким—чим. Досягати певного рівня, дорівнювати чомусь. Творчість цього письменника (Яна Костри) стає в ряд з кращими досягненнями .. передової поезії (З журналу); Пимоненко ..став в один ряд з видатними майстрами, творчість яких визначала характер українського мистецтва другої половини ХІХ — початку ХХ ст. (З журналу).

стоя́ти в одно́му ряду́. Бути однаковим з ким-, чим-небудь. Яскравою сторінкою героїзму і мужності всього народу було перебазування матеріальних і людських ресурсів з прифронтових районів вглиб країни. Проведена при цьому колосальна робота за своїм розмахом і значенням для долі Батьківщини, для результату боротьби з ворогом стоїть в одному ряду з найбільшими битвами другої світової війни (З газети).

у пе́рших ла́вах (ряда́х) кого, чого і без додатка, зі сл. бу́ти, іти́ і т. ін. Серед найкращих, найактивніших; попереду. — Зрозуміло. Хочеш бути, Романе, в перших лавах оборонців країни (Є. Кротевич); Як і на фронті, в навчанні У перших лавах буду (І. Воскрекасенко). у пе́ршій ла́ві. Бажаю Вам здоров’я, сили та віку довгого, щоб ми ще довго бачили Вас на роботі в першій лаві працьовників (працівників) наших (Леся Українка). в пе́ршім ряду́. — Ми повинні знати, де наше місце в поході і в нічному бою. Наше місце — в першім ряду (О. Гончар).

у три ряди́ (ручаї́). Дуже сильно, у великій кількості, рясно литися (про піт, сльози і т. ін.). Прибіг Меркурій засапавшись, В три ряди піт з його котив (І. Котляревський); Сльози в три ручаї ллються (Панас Мирний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: РЯД


матиме такий вигляд: Що таке РЯД