Фразеологічний словник української мови
РАЗОМ

вихлю́пувати / ви́хлюпнути (ра́зом) з ку́пелем і дити́ну. За другорядним, непотрібним і т. ін. не визнавати, не помічати і т. ін. суттєвого, істотного, основного. Але в справедливому гніві проти “віршоробів” чи не губимо ми уваги до особливостей віршованого слова, чи не вихлюпуємо разом з купелем і дитину (З газети).

за одни́м ра́зом. Відразу, тут же; без перерви, не роблячи повторної спроби. І летить (колода) із цілою своєю великою силою й повагою, виміряє, щоб за одним разом вибити геть аж на вільне море. Ударив!.. (Г. Хоткевич); Коли б мені літ двадцять назад, .. то оцей стакан за одним разом до дна осушив, а тепер то невеличкими ковтками треба випивати (Панас Мирний).

і́ншим (дру́гим) ра́зом (кра́щим ча́сом). 1. Згодом, пізніше, колись. Христя зам’ялася.— Багато, бабусю, казати.— А багато, то хай іншим разом — кращим часом (Панас Мирний); Другим разом напишу тобі більше, а тепер бувай здоров (Т. Шевченко). і́ншим ча́сом. Все бачила і чула…докладно описувати не буду, а то дуже довго вийде, нехай іншим часом напишу (Леся Українка); (Галя:) Проказуй (пісню) далі. Слухайте, дівчата. (Маруся:) Хай іншим часом. Далі не зложила (В. Самійленко). 2. Іноді, часом. Він усіх вважав за ленінградців. Іншим разом починав: — Знаєш, друже… Ермітаж відбудували. Саша добре знав, що це не так (О. Гончар).

раз за ра́зом. 1. Ритмічно, послідовно, повторюючись. Він косив повагом, раз за разом махаючи косою і майже не відчуваючи її в руках, така вона була легка (Григорій Тютюнник); Снаряди прогули при самій землі. Гармати гатили раз за разом по тому ж самому місці (О. Гончар). 2. Один за одним. Папа (тато) враз .. підбіг до вікна.. і раз за разом вистрілив (Ю. Смолич). за ра́зом раз. В пилу і гуркоті обози летять на схід за разом раз, і колобками по дорозі буханки котяться повз нас… (В. Сосюра).

(ра́зом) із со́нцем. Рано, удосвіта. Встає Максим з сонцем, лягає з місяцем; у нього і пооране, і посіяне, скотинка нагодована й напоєна, усе у нього в догляді, і нас, спасибі йому, слухається і шанує (О. Кониський); Думка була виїхати разом із сонцем, бо не близька дорога (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: РАЗОМ


матиме такий вигляд: Що таке РАЗОМ