Фразеологічний словник української мови
ПРОБА

висо́кої про́би. 1. Що-небудь досконале, майстерно зроблене, якісне і т. ін. Проза Петра Панча — література високої проби (З газети). 2. перен. Обдарований, талановитий у чомусь. Франко — лірик високої проби, і його ліричні вірші просяться часто в музику (М. Коцюбинський); Це були люди високої проби. Богдан почував, що таким людям можна в усьому довіритись (О. Гончар); Радіоелектроніка. Хто і що може подвигнути її? Високої проби професіонали... (З журналу).

низько́ї (невисо́кої) про́би. 1. Щось недосконале, недовершене, примітивне і т. ін. Не завжди щастить журналам приходити на зустріч з читачем з повноцінним “багажем” трапляються .. і твори невисокої проби (З журналу). 2. перен. Некультурний, має погану вдачу і т. ін. Він переконався, що молодий граф Едвін — чоловік дуже низької проби, картяр і розпусник (І. Франко).

про́ба (рідше спро́ба) пера́. Перший твір, перша наукова праця і т. ін. Пригадую собі таке перше оповідання — “Страшний свідок”, чистої води пробу пера, на цілком пусту романтичну тему (М. Грушевський); У Ваші руки попалися перші мої роботи, спроба пера (М. Коцюбинський).

спро́ба (про́ба) пера́. Перші ранні твори, праці письменника, вченого тощо. У Ваші руки попалися перші мої роботи, спроба пера (М. Коцюбинський); Писати Агатангел Кримський почав ще в гімназії. З-під його пера з’являються вірші, оповідання, переклади. Та це були лише проби пера (З газети).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПРОБА


матиме такий вигляд: Що таке ПРОБА