Фразеологічний словник української мови
ПРАПОР

ви́соко трима́ти пра́пор (знаме́но́) чого, книжн. Дбати про репутацію, престиж чого-небудь; не допускати компрометування чогось. — Звичайно, ти, як інші, романів по госпіталях не крутив, прапор свого кохання тримав високо (О. Гончар); Тепер їх (лисенківців) знову чекає серйозна робота: адже звання лауреата зобов’язує високо тримати прапор українського музичного мистецтва (З журналу).

не схиля́ти / не схили́ти пра́пора (збро́ї). Не здаватися, не капітулювати. Хоробрий зброї не схиля, Вперед іде на битв дороги (П. Усенко).

підніма́ти (підійма́ти, підно́сити і т. ін.) / підня́ти (підійня́ти, піднести́ і т. ін.) пра́пор (стяг, знаме́но́ і т. ін.) чого. Вести боротьбу за що-небудь, в ім’я чогось; виступати з якоюсь ідеєю, відстоювати її. Поневолені народи підносили прапор боротьби за свою свободу (З газети); Тарас Шевченко високо підняв прапор боротьби усіх пригноблених народів (З журналу).

ста́ти / става́ти під пра́пор чий, кого, чого. Виступати на чиємусь боці (у боротьбі, у змаганні і т. ін.). Я нікого не силую, ми всі добровольці, але коли хто вже став під наш прапор, то .. виконуй свій революційний обов’язок до кінця (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПРАПОР


матиме такий вигляд: Що таке ПРАПОР