Фразеологічний словник української мови
ПРАВИЛО

залі́зне пра́вило перев. чиє. Те, що обов’язково хтось постійно виконує, чого завжди дотримується (про усталені звички, принципи і т. ін.). Дарина дуже добре знала залізні Комаренкові правила,— все, що він говорив, завжди було перевірене до найменшої рисочки (В. Собко).

золоте́ пра́вило яке, зі сл. прийма́тися, дотри́муватися і под. Випробуваний спосіб здійснення чого-небудь, досягнення кращих результатів тощо. Сава Петрович .. в’яло відповів, що, звичайно, і в цьому треба триматися золотого правила — “краще як краще” (А. Головко); У своїй журналістській практиці Іщук дотримувався золотого правила: ще перед відрядженням, заздалегідь вивчав матеріал (В. Поліщук).

не в пра́вилах чиїх, що. Що-небудь не властиве комусь, не характерне для когось. (Андрій:) Доносити на вас я, звичайно, не збираюсь. Це не в моїх правилах (З. Мороз).

як пра́вило, перев. з дієсл. Здебільшого, неодмінно, завжди і т. ін. Грейпфрути подають, як правило, розрізаними впоперек надвоє. Ми спочатку присмачуємо їх поданим цукровим піском, пудрою, медом чи варенням і їмо ложкою (З журналу); Займенники, як правило, змінюються за відмінками (З підручника); Нова техніка, як правило, дуже складна (З журналу).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПРАВИЛО


матиме такий вигляд: Що таке ПРАВИЛО