Фразеологічний словник української мови
ПОЗИЦІЯ

здава́ти / зда́ти пози́ції. Поступатися перед ким-, чим-небудь, не бути наполегливим у чомусь, відступати. Будівельники не думали здавати свої позиції ні на день, ні навіть на годину (М. Ю. Тарновський); Здає позиції стара гвардія... А треба рухатися вперед (В. Гужва).

става́ти / ста́ти в по́зу (в пози́цію). Удавати з себе кого-небудь; приймати який-небудь вигляд, тон, щоб справити певне враження на когось. Я не беру на себе роль судді чи обвинувачувача — тепер, через багато місяців після аварії (на ЧАЕС), легко розмахувати кулаками. Не хочу ставати в позу всевідаючого прокурора (Ю. Щерабак); Вірші Василя Глотова — прості, задушевні, щирі… Читаючи їх, поет не стає в позу (З газети); (Степан Демидович:) Так вам прочитати (вірші)? (Писар:) Кажу ж вам, що горю. Ставайте в позицію та зразу й смаліть (В. Самійленко); Бунчук-Балаба розгнівався й став у позу ображеного генія (Л. Дмитерко); Йон крутнувсь по льохові, витяг з кутка мітлу з довгим держалом, став у позицію, підняв кумедно догори плечі, так що голова сховалась межи ними (М. Коцюбинський).

стоя́ти на передови́х пози́ціях. Досягати значних успіхів у чому-небудь, бути вищим від інших рівнем свого розвитку. Парадоксально: стоїмо сьогодні на передових позиціях у багатьох галузях науки й техніки, разом з тим випускаємо неякісну, неконкурентноспроможну продукцію (З журналу).

стоя́ти на пози́ції чиїй, якій. Поділяти, підтримувати яку-небудь точку зору, певні погляди. На франківських позиціях у своїй перекладацькій роботі стояв революційний демократ Павло Грабовський (З журналу).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПОЗИЦІЯ


матиме такий вигляд: Що таке ПОЗИЦІЯ