Фразеологічний словник української мови
ПИСАНИЙ

ви́лами по воді́ пи́сано. Невідомо, як буде. І цей про Олексу… Ніби йому самому не видно, на кого зазіхає зазнайкуватий бригадир. Але це ще вилами по воді писано… У Тетяни вередлива вдача (С. Добровольський); — Квартиру вам однаково дали б,— завважив Байдачний,— Е, це ще вилами по воді писано… (О. Лук’яненко). ви́лами пи́сано. Чи не приїдемо до вас ось такими силами: я, Садовський, Левицький .. Але це ще вилами писано (Збірник про М. Кропивницького). ви́лами по воді́. — Слухайте, діти, що я вам раджу,— встряла в розмову Бондариха,— те все, що ви кажете, може, воно удасться вам, а може, й ні, а більше того, що вилами по воді (С. Васильченко); // Сумнівний щодо здійснення. ви́лами пи́саний. А щоб я пішла за тебе, то навряд .. наше сватання ще вилами писане (Г. Квітка-Основ’яненко).

зако́н не пи́саний кому, для кого. Хто-небудь не рахується з існуючими нормами, правилами поведінки, моралі, нехтує будь-якими зауваженнями. Дурням закон не писаний! (Укр.. присл..); Для багатьох наших технократів закон не писаний. Дивина — усім підприємствам, що забруднюють Десну, заборонено спецкористування з річки, але вони спокійнісінько ігнорують заборону (З газети).

носи́тися / розноси́тися як (мов, ні́би і т. ін.) (ду́рень (ци́ган, ста́рець)) з пи́саною то́рбою з ким—чим. Приділяти велику або більшу, ніж треба, увагу тому, хто її не вартий, що її не варте, не заслуговує. — Від такого приятеля поли вріж та тікай, а ви з його приятельством носитесь як циган з писаною торбою (Панас Мирний); — Чваниться раз у раз своїм розумом та носиться з тою наукою як старець з писаною торбою (І. Нечуй-Левицький); Носився я з тими листами як із писаною торбою, щиро пишався ними, перечитував (М. Ю. Тарновський).

як (мов, ні́би і т. ін.) по пи́саному. 1. зі сл. говори́ти, відповіда́ти і под. Дуже чітко, не збиваючись. Бригадири відповідали як по писаному. Один лише Сидір Підпара .. переплутав усі цифри (М. Зарудний); Не роби з верховинців великих промовців, що говорять як по писаному (В. Поліщук); — А ти добре завчив усі скарги нобілітованих (титулованих). Як по писаному шпариш (Іван Ле). 2. Легко, безпомилково. За вісімнадцять літ свого подружнього життя Марія навчилася читати найдрібніші факти як по писаному (Ірина Вільде);— Що мені там кожна стежечка, кожний кущик знайомісінькі, дивлюсь туди, та дітство (дитинство) й дівування своє розкішне, і замужжя щасливе, й вдівство гірке — все мов по писаному вичитую (Марко Вовчок). 3. Ніби за наперед продуманим планом або схемою. Пообіцяла тьотя! Ну, значить: “Обіцянка-цяцянка, а дурневі радість!” Усе значить, як слід. Як по писаному… (Остап Вишня); Одімкнув (заступник коменданта) х
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПИСАНИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ПИСАНИЙ