Фразеологічний словник української мови
ПЕЛЮШКА

ви́рости з пелюшо́к. Стати дорослим, самостійним. На делікатне зауваження батька син зухвало відповів: “Тату, ти, очевидно, забув, що я вже давно виріс з пелюшок” (З журналу).

з пелюшо́к. З раннього дитинства; змалку. (Кнур:) Чого ж ти хотіла, шоб те щастя змалечку за нею ходило, з пелюшок її стерегло. Вона тілько (тільки) що на ноги знялася.., світа ще не бачила (Панас Мирний); Вродилась (Віра) ніби королівна, так само, як і її сини — з пелюшок великі паненята (М. Лазорський); То скіки (скільки) ж мовчати? Доки всіх пересадять та по тюрмах погноять?.. От за дітей уже взялися. Це що, уже й діти ворогами народу стали? Скоро й з пелюшок хапати почнемо (А. Дімаров). від пелюшо́к. — І рай і пекло — все в тобі, людино. Від пелюшок — до смерті, до загину (Л. Скирда).

як све́кор пелюшки́ (пелюшо́к) пра́ти, зі сл. збира́тися, бра́ти і т. ін. З неохотою; повільно, дуже довго. (Галина:) Та говори, а то збирається, як свекор пелюшки прати (М. Зарудний); Отак він діло в руки бере, як свекор пелюшки пере (Укр.. присл..).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПЕЛЮШКА


матиме такий вигляд: Що таке ПЕЛЮШКА