Фразеологічний словник української мови
ОКРІП

верті́тися (крути́тися) як (мов, ні́би і т. ін.) му́ха в окро́пі. Бути дуже зайнятим, заклопотаним. Массаковський тільки дивився, як вона вертілася мов муха в окропі (І. Нечуй-Левицький); (Харитина:) Отак день у день! Як муха в окропі крутюсь (кручусь) (І. Карпенко-Карий); — Та що з тобою, Тихоне? — дивувалися товариші.— А те, братці, що цілісінький день крутився як муха в окропі, а ввечері вирішив занести до сільради обіцяне (В. Речмедін). як му́ха в окро́пі. — Юрій Зварич не помічав цих змін у природі. Він з ночі до ночі як муха в окропі (М. Івасюк).

ку́паний в окро́пі. Дуже запальний, невитриманий. Хіба він не знає тих шибайголів, купаних в окропі!.. (М. Коцюбинський).

скрути́тися, як му́ха на окро́пі. Заметушитися, дуже розхвилювавшись від чого-небудь. — Оце, Манюню, що то значить молодий хлопець .. Як зобачила (побачила) дівчина, то як муха на окропі скрутилася… І сіль розсипала, і страву мало не вилляла (М. Коцюбинський).

як (мов, на́че і т. ін.) му́ха (рідше му́хи) в окро́пі, жарт. 1. Хтось постійно зайнятий роботою, перебуває весь час у турботах; проворний, швидкий і т. ін. Від ранку до ночі як муха в окропі (З усн. мови). 2. зі сл. прово́рний, швидки́й і т. ін. Уживається для підсилення зазначених слів; дуже, надто, надзвичайно (проворний, швидкий і т. ін). Добрі родичі за нею (жінкою) — усі на мене. А я проворний, як муха в окропі: хоч не вискочу, та кручусь (Марко Вовчок). 3. з дієсл. на позначення руху. Проворно, швидко, невтомно. Дочка Лавися — чепуруха.. Вертілась, як в окропі муха, В верцадло очі все п’яла (І. Котляревський); Як муха в окропі, бувало, вертишся цілий день (Панас Мирний); Невістка вешталась, наче муха в окропі, скрізь встигала (І. Нечуй-Левицький); // Неспокійно, нервово і т. ін. На великому шляху панство заметушилося, як мухи в окропі (С. Чорнобривець).

як (мов, на́че і т. ін.) окро́пом ошпа́рило кого, перев. від чого, безос. Хтось раптово відчув сильне збентеження, хвилювання, сором і т. ін.; дуже вражений чимсь (перев. несподіваним, небажаним), почервонів. Дівчину наче окропом ошпарило від сорому та образи (В. Речмедін). немо́вби хто обілля́в окро́пом. Те питання страшенно перепудило мене, немовби хто обілляв мене окропом (І. Франко).

як (мов, на́че і т. ін.) ошпа́рений (обпа́рений, опа́рений і т. ін.) (окро́пом). 1. Дуже збуджений, знервований, розгніваний і т. ін. Стрілець, мов ошпарений, ускочив у світлицю (А. Хижняк); І як тільки підполковник Онопрієнко й ад’ютант вискочили з кабінету наче ошпарені, Потапов знеможено впав у крісло (В. Канівець); Юлька відійшла, наче ошпарена окропом (М. Томчаній); Довгошия, білява дівчина вибігла, як опарена, їй назустріч (Панас Мирний); Мов опарений, кидався він сюди і туди, не знаючи, що діяти (І. Франко). 2. зі сл. зіско́чити, схопи́тися і т. ін. Дуже швидко, несподівано, рвучко і т. ін. Омелян, мов ошпарений, зіскочив з стільця (М. Стельмах); Іван Матвійович скинувсь, мов ошпарений, слово “горить” на нього діяло магічно, рефлекс умовний на нього виробився (Ю. Збанацький); Я сьогодні бігла на роботу, немов ошпарена (В. Дрозд); Мов обпарена, вона схопилась на ноги і .. кинулась бігти дод

як (мов, ні́би і т. ін.) в окро́пі кипи́ть. Інтенсивно, жваво, енергійно виконується яка-небудь робота, здійснюється якась справа і т. ін. День у день тобі як в окропі кипить. Полагодив (Чіпка) хату, давай погріб обчищати (Панас Мирний).

як (мов, ні́би і т. ін.) скупа́ли в окро́пі кого. 1. Хтось раптом відчув жар в усьому тілі від несподіваного здогаду, від сильних переживань, страху і т. ін. І враз Гогіашвілі мовби скупали в окропі! На жалюгідних залишках слідової смуги він побачив довгасту ямку.., зовсім не схожу на слід людської ноги (П. Загребельний). 2. Хтось дуже запальний, гнівний. Хлопець дуже розлютився, його ніби скупали в окропі (З усн. мови).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ОКРІП


матиме такий вигляд: Що таке ОКРІП