Фразеологічний словник української мови
ОГЛЯД

без о́гляду. 1. на кого—що. Не звертаючи уваги, не зважаючи на кого-, що-небудь. Без огляду на себе, сміло І щиро .. Стояв ти за громадське діло (І. Франко); Цей старець .. і хотів насильно здійснити свої бажання, без огляду на щастя власної дитини (Юліан Опільський). 2. зі сл. піти́, пода́тися і под. Не роздумуючи, необачно, без вагань, зопалу і т. ін. Пам’ятаєш мудру раду — Не пускатись в згубний мир? Ти ж подався без огляду і налучив просто в вир (П. Грабовський); (Мелашка:) Хоч би й про себе скажу. Віддалась (пішла заміж) я без огляду, похапком, ніби здуріла на той момент… Звісно, молода була — дурна… (М. Кропивницький).

за три о́гляди, зі сл. придба́ти, роздобу́тися, купи́ти і т. ін., несхв. Шляхом крадіжки; укравши. за о́гляди три хоро́ші. На кобилу роздобувся .. не за гроші, За огляди три хороші (І. Манжура).

з огля́дкою, перев. з дієсл. Обережно, обачно і т. ін. Говорила (Наталка) з оглядкою, зважуючи кожне слово, боячись, як би не сказати чогось зайвого (С. Добровольський); Потрапляла (газета) до них через десяті руки, з такою оглядкою.., наче оця похмура в’язниця була суверенною державою (А. Дімаров); Ясна річ, що впроваджувати у нашу мову, у наш повсякденний лексикон звертання “пан” слід з оглядкою, не раптом, а поступово (З журналу); Поки що боязко, з оглядкою використовується право контролю (З газети). з о́глядом. (Марина:) Як бачиш, не зуміла покохати з оглядом, не знаю, в кого така вдалась (М. Кропивницький); // на кого—що. Остерігаючись кого-, чого-небудь, зважаючи на когось, на щось. З’явилися тут у Марії і три амури... Всі троє фліртують обережно, з оглядкою на Степана Бабаніна, свого начальника (М. Слабошпицький).

ні під я́ким о́глядом, із запереч. Ні за яких умов, обставин; ніколи; нізащо. Ні під яким оглядом не відступатися від наміченого. Чи завжди спрацьовує це правило? (З газети).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ОГЛЯД


матиме такий вигляд: Що таке ОГЛЯД