Фразеологічний словник української мови
НОТА

кла́сти / покла́сти (положи́ти, розкла́сти) на му́зику (на но́ти). Писати музичний твір на який-небудь текст. — Я, голубчику, вчений, бачиш, усякі пісні записую, на ноти, значить, кладу (М. Стельмах); Дещо з своїх вражень вона пробувала навіть покласти на музику (М. Олійник); Були ці пісні у пам’яті, поки пощастило стрінути пана Е. Мертке, що оце тепер положив їх на ноти (Марко Вовчок); Та й купер’яни ніби вже живуть лише у пісні, що розклав на ноти Лисенко (М. Рильський). поло́жено на го́лос. Ліричні вірші Франка просяться часто в музику. Деякі з них справді положено на голос Лисенком (М. Коцюбинський).

на висо́ких но́тах. Підвищеним голосом від обурення, незадоволення, радості і т. ін. — Кинь ти його, Валька,— відповів інший голос на високих нотах (О. Гончар); — Увага! Кухня першого батальйону на горизонті! Взвод загудів на високих нотах, наче великий рій (І. Багмут). на найви́щій но́ті. Коли людям неясно, що саме вони збираються сказати, вони не замовкають. Навпаки, вони висловлюють свої почуття на найвищій ноті, тобто — кричать (Вісник НАН).

на одні́й но́ті. Одноманітно, монотонно. Вранці мрячило й тоскно гудів над головою телефонний дріт на одній ноті (А. Головко).

фальши́ва но́та. Що-небудь нещире, неправдиве, лицемірне. (Ярчук:) Прошу перебивати мене лише в тому разі, коли почуєте якусь фальшиву ноту (у сказаному) (І. Микитенко).

як (мов, на́че і т. ін.) по но́тах. Легко, без ускладнень, як слід; ніби за наперед продуманою схемою. Все добре йшло. Сказать не гріх, як в пісні, як по нотах (П. Дорошко); У головах над труною схилилась Легейдиха .. і тужно, наче по нотах, виводить одвічну жалобу (А. Головко); — Ач, як співає!.. Як по нотах! (В. Винниченко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: НОТА


матиме такий вигляд: Що таке НОТА