Фразеологічний словник української мови
НОМЕР

відколо́ти / відко́лювати но́мер. Робити щось незвичайне, неприємне, несподіване і т. ін. для кого-небудь. Пропустив Володько урок у школі. — А якщо й надалі забагнеться тобі відколоти такий номер, тоді — що? — сварився батько (З усн. мови).

но́мер оди́н. Головний, найбільший. Після твого повернення для нас проблемою номер один буде твоє здоров’я (Л. Дмитерко); Протягом багатьох десятиліть “старий світ” з його традиціями розглядався офіційною політикою як ворог номер один. Він заслуговує тільки одного — бути знищеним, бути зруйнованим “до основанья” (Вісник НАН); // Найвизначнійший. Критиком номер один за минулий рік вважаю і І. Дзюбу (З газети).

одина́дцятим но́мером (на одина́дцятому но́мері), жарт. Пішки. — Тут мені щоразу доводилося гріти чуба. Вставай, бувало, з веломашини і пхай на гору одинадцятим номером (О. Гончар); — За день, як набігаєшся по полю, то ноги хоч поодрубуй. Та й не встигнеш, як кажуть мої хлопці, на одинадцятому номері всюди (З журналу).

пробле́ма но́мер оди́н для кого, чого і без додатка. Завдання, що має першочергове значення для кого-небудь; головне, найважливіше. Розвідувачі надр проникають у найглухіші і найпустельніші місця, де проблемою номер один стає добування води (З газети); Після твого повернення для нас проблемою номер один буде твоє здоров’я (Л. Дмитерко); Проблема номер один сьогоднішнього господарювання — комплексна механізація (З журналу).

пусти́й но́мер. Марна, безнадійна справа. Потрапити на виставу, на концерт, не маючи заздалегідь купленого квитка, — пустий номер (З газети).

(цей) но́мер не про́йде (не ви́йде) у кого, кому і без додатка. Так не буде, не вдасться що-небудь; цього не станеться. — Ні, брат .. Цей номер вам (ледарям) не пройде (В. Кучер); — А ми не віддамо (хлопчика)! — рішуче заявив кашовар… — Ні, ні, цей номер не пройде! (Є. Кравченко); — Вважайте, номер не вийшов. У нас пильність, як на кордоні! (З журналу).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: НОМЕР


матиме такий вигляд: Що таке НОМЕР