Фразеологічний словник української мови
МУЗИКА

гроб (гріб) з му́зикою. Дуже погано; безвихідь. — Позичте нам Павла (тракториста), хоч на півдня, бо інакше гроб з музикою (В. Кучер).

кла́сти / покла́сти (положи́ти, розкла́сти) на му́зику (на но́ти). Писати музичний твір на який-небудь текст. — Я, голубчику, вчений, бачиш, усякі пісні записую, на ноти, значить, кладу (М. Стельмах); Дещо з своїх вражень вона пробувала навіть покласти на музику (М. Олійник); Були ці пісні у пам’яті, поки пощастило стрінути пана Е. Мертке, що оце тепер положив їх на ноти (Марко Вовчок); Та й купер’яни ніби вже живуть лише у пісні, що розклав на ноти Лисенко (М. Рильський). поло́жено на го́лос. Ліричні вірші Франка просяться часто в музику. Деякі з них справді положено на голос Лисенком (М. Коцюбинський).

як (мов, ні́би і т. ін.) глухо́му му́зика, зі сл. тре́ба, потрі́бно і т. ін., жарт. Уживається для вираження заперечення зазначених слів; зовсім не треба, не потрібно і т. ін.; аж ніяк. Теє му (йому) так потрібно, як лисому гребінь, сліпому дзеркало, глухому музика (Укр.. присл..).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МУЗИКА


матиме такий вигляд: Що таке МУЗИКА