Фразеологічний словник української мови
МОЛОТОК

з молотка́, зі сл. піти́, прода́ти і т. ін. Прилюдним, публічним торгом, з аукціону і т. ін. Все пішло з молотка за несплачені данини й податки (П. Козланюк); Художник (Рембрандт) (як і всі великі митці), бідуючи й поневіряючись, коли всі його картини спродали з молотка, безслідно канув десь (О. Ільченко); Окремі підприємства продаються з молотка (З газети).

сту́кнуло в го́лову кому і без додатка. У когось раптово виникла думка щось зробити, вирішити. Тут, видно, гірше, ніж там, звідки приїхав. .. І знов стукнуло в голову те саме настирливе питання, що вже забувалось: як воно буде? (М. Коцюбинський); // Ритмічно, постійно з’являтися, спливати у свідомості. сту́кати молотко́м в го́лову (в голові́). “Відвезуть, відвезуть, відвезуть”, — стукало щось молотком в її голові за кожним кроком, коли вона поспішала до Івана (М. Коцюбинський).

узя́ти в молотки́ кого. Кому-небудь докоряти, робити зауваження за щось; лаяти. Колода як узяв його (Шугалія) в молотки на господарстві, ..так він тільки сопе (В. Кучер).

як (мов, ні́би і т. ін.) до́вбнею (молотко́м) уда́рити (по голові́ (в го́лову)) кого. Дуже вразити, приголомшити кого-небудь неприємною звісткою. Одно невеличке слівце “Дін” як молотком ударило її (Мотрю) в голову (Панас Мирний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МОЛОТОК


матиме такий вигляд: Що таке МОЛОТОК