Фразеологічний словник української мови
МОЛОДІСТЬ

дру́га мо́лодість. 1. Приплив нових сил, творче піднесення у людини поважного віку. То були щасливі дні її другої молодості (З газети). 2. перен. Новий період розквіту чого-небудь. Стародавня наука — хімія зараз переживає другу молодість, яка вже ознаменувалася каскадом справді фантастичних відкриттів (З журналу); З пуском швидкісної лінії до патріарха електричного транспорту (трамвая) ніби прийде друга молодість (З газети); // Оновлення чогось. Обробка різними хімічними сумішами в спеціальних автоматах, як чарівна паличка, приносить речам “другу молодість” (З газети).

мо́лодість гра́є у кого і без додатка, жарт. Хтось дуже енергійний, непосидячий, нерозсудливий і т. ін. Його (чоловіка) ніколи ніщо не задовольняло. Спершу думала — молодість грає, з часом усе вляжеться. Еге ж! Он уже за сорок п’ятий перевалило, а він аніскілечки не змінився (М. Ю. Тарновський).

не пе́ршої мо́лодості, жарт. Не дуже молодий. Ця Парася Георгіївна — особа не першої молодості, мріє про шлюб, якого досі чомусь так і не звідала.., сидить, як мишка, у тім відгородженім благенькою ширмою закутку, поклацує на рахівниці… (О. Гончар); Вона була вже не першої молодості (З усн. мови).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МОЛОДІСТЬ


матиме такий вигляд: Що таке МОЛОДІСТЬ