Фразеологічний словник української мови
МОВИТИ

до сло́ва мо́вити. Уживається для вираження наміру принагідно щось сказати; варто зазначити. До слова мовити, як не прикро, але сучасні драматурги, за невеликим виключенням (винятком), ще не створили в своїх п’єсах образів, рівних творінням наших класиків за силою соціального викриття й художньої виразності (З глибин душі).

ні́чого мо́вити. Уживається для вираження незадоволення, обурення, захоплення і т. ін. з приводу чого-небудь; безперечно. — Від самого рання нічого не їв, а тепер чекай на спеці, поки тебе пустять у хату! Нічого мовити — миле життя (М. Коцюбинський).

пра́вду мо́вити (мо́влячи). Уживається для підкреслення істинності того, про що йдеться, правдивості висловлювання; насправді. — Та й сам я — мовити правду — не хотів би більш підійматись на ноги. Бог знає, чи трапиться вдруге так гарно вкластись спати (П. Куліш); — Правду мовити, я не від того, щоб показати вам дещо (Ю. Смолич); Він, правду мовлячи, не почував ніякої охоти вчитися гри на фортеп’яні (фортепіано) (І. Франко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МОВИТИ


матиме такий вигляд: Що таке МОВИТИ