Фразеологічний словник української мови
МАСЛО

купа́тися як сир у ма́слі. Жити у достатках, у розкошах, безтурботно. — Чого їй (Христі) недостає? — думав він, бродячи одинокий по саду.— Як сир у маслі купається, а ще й плаче (Панас Мирний).

підлива́ти (долива́ти) / підли́ти (доли́ти) ма́сла (олі́ї, заст. оли́ви, ло́ю і т. ін.) у вого́нь (до вогню́). Підсилювати, розпалювати, збуджувати чимсь певне почуття, переживання, суперечку і т. ін. — Товаришу Грак. Я вас попереджую,— суворо глянув на нього Палагутенко.— Не буду більше… Не буду масла в огонь підливати (А. Хижняк); — Поява тут Калашника для нас надто небажана,— зумисне підливав олії в огонь ксьондз (І. Головченко і О. Мусієнко); Сидять (спекулянти) зараз у нашій хаті за столом та підливають лою у вогонь твоїй рідній матері (В. Кучер); Цей оклик вояків долив оливи до огню. Обличчя ключника набігло кров’ю, зуби заскреготали (І. Франко); // Посварити між собою кого-небудь. — А як же Дмитро з Полею? Якщо ти їх не помириш, то не приходь і додому. Ти ж підлив масла у вогонь (П. Автомонов).

як варе́ник у ма́слі (у смета́ні). Дуже добре, безтурботно або заможно. — Плаває як вареник у маслі (М. Номис); Крав (конвоїр), безумовно, мав кілька штабквартир .. у кожному селі в молодих одиноких удів і жив собі як вареник у маслі (Ю. Збанацький); — Авжеж! Вашій Лукині буде за ним як вареникові у сметані (І. Нечуй-Левицький).

як з ма́слом, перев. зі сл. іти́, піти́ і т. ін. Легко, успішно, чітко, без перешкод і т. ін.; дуже добре. Богу дякувати, все нам як з маслом іде! За півгодини і зложили (січкарню) (І. Франко).

як (мов, ні́би і т. ін.) ма́слом по душі́ кому і без додатка. Уживається для передачі відчуття великого задоволення; приємно комусь, а також приємне що-небудь комусь. Як по душі маслом (Укр.. присл..); Такі слова були їй як маслом по душі. Хотілося зробити більше і краще (З газети).

як по ма́слу (рідше по ма́слі), перев. зі сл. іти́, піти́ і т. ін. Легко, успішно, чітко, без перешкод і т. ін.; дуже добре. Якщо знайдеш сюжет, далі все йде як по маслу (О. Донченко); (Цокуль:) О, я знаю, що коли ти візьмешся за діло, то воно піде як по маслу (І. Карпенко-Карий); Здавалося, що все буде йти, як по маслі: там він позичить, там оддасть, там купить (Грицько Григоренко). по ма́слу. Все йде по маслу (Укр.. присл..).

як сир у ма́слі, зі сл. жи́ти. Дуже добре, у достатках, у розкошах. (Возний:) До кого ж ласкава ся доля лукава, Такий живе, як сир у маслі (І. Котляревський).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МАСЛО


матиме такий вигляд: Що таке МАСЛО