Фразеологічний словник української мови
МАСКА

зрива́ти / зірва́ти ма́ску (машкару́) з кого—чого і без додатка. Викривати кого-небудь, показуючи його справжню сутність, істинні наміри і т. ін. Мирний по-щедрінському зриває маску з українських дерунових і разуваєвих (З журналу); Князь (в поемі Шевченка “Княжна”) вважається в поміщицьких колах лібералом, але поет зриває цю машкару (З газети). зрива́ти ма́ску і перу́ку. Біда навчить, кому подати руку І від кого прийняти сіль і хліб. З брехні зривати маску і перуку (Д. Павличко).

носи́ти ма́ску (личи́ну). 1. Приховувати свої справжні думки, наміри, свою справжню сутність. Рік служби у почтах Потоцького навчив його носити личину (З. Тулуб); Завше носити маску, завше себе загнуздувати — та хіба ж то мислиме? (Г. Хоткевич). 2. чого, яку. Виступати в певній ролі. Конфлікт ускладнюється тим, що Маркові вдається тривалий час носити маску “добропорядної” людини (З журналу).

скида́ти / ски́нути (з се́бе) ма́ску. Показувати, виявляти свою справжню сутність; переставати прикидатися ким-небудь або яким-небудь. Обставини примусили його скинути з себе маску, і всі побачили його справжнє обличчя, яке він приховував довгі роки, прикидаючися добрим і благородним (З газети).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: МАСКА


матиме такий вигляд: Що таке МАСКА