Фразеологічний словник української мови
ЛАСКАВИЙ

будь ласка́вий (рідше ласка́в). Усталена форма чемного звертання при проханні, запрошенні, пропозиції і т. ін.; прошу. Він до друга Рогози: — Будь ласкавий, підвези! (С. Олійник); Ой ти, милий, чорнобривий, та будь же ти ласкав: Та не стреляй (стріляй) моїх утят, як полетять на став (П. Чубинський); — То встань, будь ласкав, пане свату (І. Котляревський); — Допишеш, пришли мені, ласкав будь (Василь Шевчук); — Скажіть Василині, будьте ласкаві, нехай вона вертається додому (І. Нечуй-Левицький); — Пустіть, будьте ласкаві (Т. Шевченко).

ласка́ве (те́пле) сло́во. Доброзичливе, прихильне висловлення з пестливими словами або приємна розмова. — Уже років з п’ять він (кінь) йому служить і пильно, і вірно, не знаючи за оту працю розкоші, і хоч чував було слово ласкаве та тепле, а тепле слово — більше за ласощі варте (М. Старицький).

про́ханий (про́шений, ласка́вий) хліб (шмато́к). Милостиня. — Гірко мені проханий хліб їсти (А. Хижняк); Проханий шматок горло дере (Укр.. присл..); (Неофіт-раб:) Я досі був рабом.., а ви тепер ще й жебраком мене зробить хотіли, щоб я поволі руку простягав по хліб ласкавий (Леся Українка).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЛАСКАВИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ЛАСКАВИЙ