Фразеологічний словник української мови
КУРС

бра́ти / взя́ти курс на що. Обирати певний напрям діяльності, розвитку і т. ін. З молодими державами, що взяли курс на прогрес, у нас встановилися тісні й дружні відносини (З газети).

вво́дити / ввести́ в курс чого. Ознайомлювати кого-небудь з чимсь. Кількома фразами він вводить нас в курс свого життя (М. Коцюбинський); До Тимохи піде (Артем) зараз. З самого літа, після госпіталю, домує. Хто, як не він, краще введе в курс вітробалчанських подій! (А. Головко).

в ку́рсі чого. Добре обізнаний з чим-небудь, поінформований про щось і т. ін. Келембет знову став такий, як і був, припинивши цим співчутливі балачки й порадувавши тих, які не були в курсі справи (Ю. Яновський); Медсестра в курсі складного родинного життя головного хірурга (Л. Дмитерко).

вхо́дити / ввійти́ в курс чого. Знайомитися з чим-небудь; набувати навиків у чомусь. Перші тижні та місяці Надійка входила в курс виробництва (В. Козаченко).

збива́ти / зби́ти з шля́ху́ (з доро́ги, з ку́рсу і т. ін.) кого. Впливаючи якимсь чином, змушувати кого-небудь відходити від власних переконань, намірів, дій. Людину, котра вірить у правоту своєї справи, збити з обраного шляху неможливо (З журналу); В обох нас вітрами засмалені лиця. Ніщо нас із курсу в труді не зіб’є (С. Олійник).

іти́ / піти́ ку́рсом яким. Бути послідовником кого-небудь, відстоювати, пропагувати чиїсь ідеї. Він був щасливий, що і йому несподівано випала місія йти тим же курсом, нести правду до далеких берегів чужого світу (Л. Дмитерко).

ляга́ти / лягти́ на курс (ку́рсом). 1. Рухатися вперед у певному напрямку (про судна, літаки і т. ін.). Вертоліт стрімко піднявся в біле небо, описав над нами коло й ліг на курс понад сталево-мертвою гладінню озера (Р. Іваничук); Він злетів у найкращому настрої, швидко досяг висоти двадцяти тисяч метрів, ліг на свій курс (В. Собко); Повітряний лайнер злітає в голубу височінь і лягає курсом на Москву (З газети). 2. Ґрунтовно займатися якоюсь справою; домагатися успіхів у чомусь. Одержуючи з рук завгоспа лабораторний халат.., почув (Максим) від нього напутні слова: — Ну і ну! Лягайте на курс (Н. Рибак).

трима́ти курс на кого—що. Керуватися у своїх діях чимось; орієнтуватися на кого-, що-небудь. Загальнонародна держава тримає курс на її (демократії) дальше розгортання і вдосконалення, дедалі більше залучення народних мас до участі у розв’язанні державних і громадських справ (З газети). трима́тися ку́рсу. Театр ім. Т. Г. Шевченка тримається курсу на сучасність (З газети).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КУРС


матиме такий вигляд: Що таке КУРС