Фразеологічний словник української мови
КРОК

за два кро́ки; за де́сять кро́ків. Зовсім близько, на невеликій відстані. — Темно зробилося, як під кобеняком, за два кроки поперед себе нічого не видно (Григорій Тютюнник); Кінь його .. не пішов до стайні, даром що вона за десять кроків (Л. Первомайський).

з пе́рших кро́ків; з пе́ршого кро́ку. З самого початку. Важливо й те, щоб старший письменник, який взяв “шефство” над молодим талантом з перших кроків, продовжив його і надалі (З газети); З першого ж кроку Київ вразив їх своєю метушнею (А. Головко).

(і) кро́ку не (могти́) ступи́ти (зроби́ти). 1. де. Не мати свободи дій (через переслідування, терор і т. ін.). Батько був дуже суворим. У нього вільно не ступиш кроку, все роби та й роби. Мама була добрішою (З журналу). 2. без кого. Бути безпорадним, безініціативним, нерішучим і т. ін. Незабаром став я його (отамана) правицею, бо без мене не міг він кроку ступити (З. Тулуб).

крок за кро́ком. 1. Дуже повільно, помалу. Гарячковим поглядом стежить він за “противником”, що крок за кроком підповзає до лінії оборони (І. Багмут); Витягав (Данько) якесь баговиння.., крок за кроком посуваючись далі: потоплених ніде не було (О. Гончар); // Поступово, у певній послідовності. Марта почала розповідати. Крок за кроком, слово за словом, нічого не приховуючи (В. Собко).

крок наза́д. Відхід, відступ від досягнутого. Сьогодні ж доведе (головний інженер), що міняти проект недоцільно. Навіщо йому мучитися, ризикувати, підставляти свою чесну голову під небезпеку, коли простіше зробити крок назад і мати спокій (М. Ю. Тарновський).

крок у крок за ким, зі сл. іти́, ступа́ти і т. ін. Невідступно, на близькій відстані. Жандарм .. ішов за мною крок у крок (І. Франко).

крок упере́д, перев. у чому. Певний поступ, успіх у чому-небудь. Не поминув своєю увагою Франко і п’єси Котляревського. Дослідник розглядав їх як великий крок вперед у розвитку української драматургії (З журналу). стрибо́к упере́д. Це мусив бути блискучий успіх, справжній стрибок уперед (О. Донченко).

мі́ряти кро́ками що. Іти, ходити по чомусь. Командир Рубан.. міряв велике місто кроками, а хтось у передмісті.. терзав свою гітару (Ю. Яновський); Опізо міряє кроками світлицю з одного кутка в інший (А. Хижняк); Міряючи кроками з кутка в куток спорожнілу кімнату, Обушний думав про партизана Мотору (І. Кириленко). мі́ряти кро́ки. Біля воріт міряє кроки вартовий (А. Хижняк). мі́ряти доро́гу куди. — Знайомих нікого, доведеться самому в село дорогу міряти (Л. Дем’ян).

на ко́жному кро́ці. 1. Скрізь, усюди. Треба, звичайно, пам’ятати, що небезпека нас підстерігає на кожному кроці (З газети). 2. Весь час, постійно. — Велике покликання матері народити людину, але найвеличніше — народити й виховати не вовка, а друга, не хижака, а брата. Хто, як не ми, спізнали це, справджуючи свій історичний похід і бачачи на кожному кроці, як жорстоко кривдила війна радянську матір (О. Довженко); — Ти його просто мало знаєш,— заперечив Сагайда.— Він лише на вигляд теоретик, а насправді задушевний хлопець. А що любить на кожному кроці світові проблеми вирішувати, то це вже в людини такий характер (О. Гончар).

на крок від чого, зі сл. бу́ти, опиня́тися і т. ін. Дуже близько. Вона була на крок від смерті (З усн. мови).

не дава́ти / не да́ти (і (ні, ані́)) кро́ку ступи́ти кому. Надмірно контролювати, опікати кого-небудь, позбавляючи свободи дій; постійно переслідувати когось, утримуючи в своїй залежності. Пригадалось мені, як я .. стратив “гарну” лекцію, полаявшись із псевдоінтелігентною родиною, бо там буквально не давали кроку мені ступити без цензорського підглядання (Г. Хоткевич). ступи́ти не да́ти. Почала братова знов мене допікати. Вже тепер і ступити мені не дасть..: та те не добре, та се не гаразд (Марко Вовчок).

ні (ані́) кро́ку. 1. чого. Зовсім, нітрохи. Пані їх (кріпаків) держала у якихсь приятелів своїх, бо в неї, окрім свого двору, не було ні садиби, ані кроку землі своєї (Марко Вовчок). 2. зі сл. наза́д. Не поступатися ні в чому, не відступати. Ми для того й вийшли на цю путь широку. Щоб іти вперед нам — і назад ні кроку (П. Тичина).

ні на (оди́н) крок. 1. Нітрохи, ніскільки, зовсім. Справа поки що не посувалася ні на крок (Л. Дмитерко); Вистояли сталінградці хоробро й мужньо, не похитнувшись, не відступивши ні на крок (І. Цюпа); Тінь від старого лежала білувата і ні на один крок не подавалася ні назад, ні вперед (Панас Мирний). 2. Нікуди. Слуги її ні на крок не відпускають (Григорій Тютюнник); Він ні на крок не відходив од свого визволителя (І. Головченко і О. Мусієнко).

оди́н крок від чого до чого. Зовсім мало, щоб перейти межу чого небудь. — Звідки я знаю, що ти в калганівку отрути не підсипав..— Що за розмови, Александр?! — Від безпринципності в політиці до цього — один крок (А. Головко); Ліма, як і все Перу, — місто контрастів. Від неймовірного багатства до неймовірної бідності тут один крок (З журналу).

пе́рші кро́ки. Самий початок, початковий період чого-небудь. Землі 38 десятин. Є де розмахнутися. Дві пари волів. Троє коней. От флігель другий на зиму одремонтують. Як хліба вродить. А життя — спереду все, це — перші кроки (А. Головко); // Ранній стан творчої, трудової і т. ін. діяльності кого-небудь. У любительському театрі починалися перші кроки Кропивницького (З журналу).

що ні крок. Всюди, скрізь. І справді це було, що в далях Антарктиди, Де що ні крок — людей стрічають біди (В. Бичко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КРОК


матиме такий вигляд: Що таке КРОК