Фразеологічний словник української мови
КРИВАВИЙ

до сьо́мого (деся́того, крива́вого і т. ін.) по́ту, зі сл. працюва́ти, труди́тися і т. ін. Дуже виснажливо, понад силу; тяжко. Гармаші капітана Заруби працюють до сьомого поту, установлюючи гаубиці в котлованах, відбитих у противника ще вночі (П. Автомонов); Хаблак трудиться до сьомого поту, вечори просиджує над замітками (В. Дрозд); Порався найзаповзятливіше, до сьомого поту, до самозабуття (З журналу); — Я ще на панських плантаціях до десятого поту прополювала буряки, кров’ю руки сходили — знаю ціну отим клятим зайвим росткам (З журналу); Хіба закон працював на тих виноградниках до поту кривавого?.. (М. Коцюбинський).

крива́ва о́ргія, книжн. Битва, побоїще і т. ін. (Неофіт-раб:) Так чи не ліпше залишити мрії про вічне і піти .. на оргію криваву? (Леся Українка); Простою випадковістю можна пояснити те, що Герцен лишився в живих після кривавої оргії, яку вчинила .. французька буржуазія (З журналу).

крива́вий бенке́т. 1. Битва, війна. Упоєні на бенкетах кривавих, невільники-народи спали довго у спільній віковій… темниці (Леся Українка); Саїб літав на арабському коні поперед війська. На бенкет кривавий він убрався, як на велике свято (І. Нечуй-Левицький). 2. Масове вбивство. Фашисти в українських селах чинили криваві бенкети (З усн. мови).

крива́вими мозо́ля́ми, зі сл. заробля́ти, зво́дити і т. ін. Важкою, наполегливою, виснажливою працею; тяжко. (Кряж:) На що плюнув? На що? На те, що кривавими мозолями, серцем зводили на своїй землі? (М. Зарудний).

ли́ти (пролива́ти) / проли́ти (крива́вий (соло́ний, сьо́мий і т. ін.)) піт. Виконувати важку, складну роботу, докладаючи великих зусиль; надриватися, перевтомлюватися. Бідний піт ллє, а багатий його кров п’є (Укр.. присл..); Все віддай на вжиток люду, Що, ллючи кривавий піт, Не жалів для тебе труду (П. Грабовський); Вранці вийшли на роботу .. І не стидались лити поту На лоні братньої землі (Олександр Олесь); Піт солоний пролива (перекладач) — Ну й попалися слова! Аж розпухла голова… (О. Ющенко); Груша росте собі.., а на виноградниках людині треба пролити сьомий піт (М. Томчаній); // у що. Вкладати в щось свою працю. Честь тому, хто в землю чорну В спеку, в холод піт свій ллє! (П. Грабовський).

ступа́ти / ступи́ти на крива́вий шлях. Чинити вбивства. (Кассандра:) Стій! Невже пора ступати нам на шлях кривавий? (Леся Українка).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КРИВАВИЙ


матиме такий вигляд: Що таке КРИВАВИЙ