Фразеологічний словник української мови
КОПІЄЧКА

до копі́йки (копі́єчки). Повністю, все, нічого не залишаючи (про гроші). Посилав (Багіров дружині) усе, до копійки, що платила йому армія (О. Гончар); — Ні, я звідси не піду, поки мені до копієчки не буде заплачено (Панас Мирний). до щерба́тої копі́йки. Він вивернув усі шістнадцять кишень.., виклав усе, до щербатої копійки (В. Бабляк).

ні копі́йки (ні копі́єчки, фам. ні коп’я́). Зовсім нічого (про гроші). Прикажчик вилаяв його на всі боки і при рощоті (розрахунку) не дав ні копійки (С. Васильченко); (Химка:) Він,— Бог його знає! — де свої заробітки діває, додому ні копієчки не приносе (приносить)... (Панас Мирний); (Дудар:) Моя пропозиція така: записати до протоколу, щоб не брати від них ні коп’я (І. Микитенко).

у бі́лий світ, як у копі́йку, зі сл. стріля́ти. Не туди, куди слід; навмання. Вони (снаряди) стали вибухати по улоговині і на її схилах. Командуючий сказав, підморгнувши: — У білий світ, як у копійку: нашої піхоти тут уже давно немає (Григорій Тютюнник). у бі́лий світ, як у копі́єчку. Десь стріляли з пістолетів (фашисти), .. стріляли навмання, у білий світ, як у копієчку (П. Загребельний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КОПІЄЧКА


матиме такий вигляд: Що таке КОПІЄЧКА