Фразеологічний словник української мови
КОЖНИЙ

бі́ля ко́жного стовпа́, зі сл. зупиня́тися, става́ти і т. ін. Дуже часто, раз у раз. Їхали потягом .. Посувалися, як волами, зупинялись біля кожного стовпа (О. Гончар).

з ко́жною хвили́ною. Дуже швидко. Дівчинка звикала до мене з кожною хвилиною (Ю. Яновський); З кожною хвилиною схід розростався високим вікном світання (О. Гончар).

ко́жна жи́лка (жи́лочка) дрижи́ть (гра́є, гово́рить, брини́ть, тремти́ть і т. ін.) / задрижа́ла (загра́ла, заговори́ла, забрині́ла, затремті́ла і т. ін.) у кого, рідше на кому, в кому. Хто-небудь відчуває приплив сил, енергії, завзяття, позитивних емоцій і т. ін. В Саїда дрижала кожна жилка, кров грала в жилах, кипіла (І. Нечуй-Левицький); — Молодий, здоровий, свіжощокий, та в такому віці на тобі кожна жилка б грати повинна, а він сидить хмурка хмурить (О. Гончар); Красна (Олена) — як звізда, як співає,— то з вигуком, як гуляє, то з викрутом та ще так, що кожна жилочка в ній говорить (Г. Хоткевич); У Галі кожна жилочка забриніла від тії похвали (Панас Мирний). жи́лочка брини́ть (затремті́ла) яка. (Петро:) А в батька молодеча жилочка й досі бринить? (Панас Мирний); (Петро:) Ну, а скажи по правді: тобто у тебе дівоча жилочка не затремтіла? (Панас Мирний).

ко́жна ця́тка (ця́точка) чого. Щось найменше; найменша часточка чого-небудь. Нерушиме лише прагнення свідомості охопити собою всебуттєвість, тобто — наповнити любов’ю й радістю кожну цятку всесвіту (О. Бердник); Старий єгер Василь Гук поволі йшов густими заростями лісу. Ішов, як завжди, не поспішаючи, .. відчуваючи кожною цяткою тіла й душі доброзичливий спокій дубів, ліричну задуму беріз, древню щедрість запахущих сосон, що невтомно гудуть і шепочуть пісню вічності (О. Бердник); — Кожна цяточка життя відкриває очі у цілий світ. Хіба це так тяжко втямити? (О. Бердник).

ко́жний (ко́жен, вся́кий і т. ін.) раз. Завжди, постійно, повсякчас. І кожний раз на голос того співу Із мого серця квіти виростають (Леся Українка); Кожен раз, як Іван прокидавсь по обіді з припухлими трохи очима, блідим обличчям..— Кирило корчивсь якось та тікав з хати, щоб того не бачить… (М. Коцюбинський); Паромщик їх щонайглавніший З Енеєм їздив всякий раз, Йому слуга був найвірніший — По-нашому він звавсь Тарас (І. Котляревський).

ко́жної хвили́ни. У будь-який момент, будь-коли або завжди; повсякчас. Тут раз у раз вешталась кордонна сторожа і кожної хвилини могла заскочити (М. Коцюбинський). ко́жну хвили́ну. Для тебе, моя ти єдина, Те слово сумне забринить, Бринітиме кожну хвилину, Бринітиме кожную мить (Леся Українка). в уся́ку (у бу́дь-яку) хвили́ну. В усяку хвилину і перед ким завгодно він ладен вступитися за свого брата (О. Гончар).

ко́жною жи́лкою. Дуже сильно, всім єством. Десь у центрі села, так як над волостю, вставав дим. Гаркуша аж молодів, дивлячись на той дим. Губами б роздмухував, щоб дужче горіло! Кожною жилкою ненавидів він їх усіх з усіма їхніми законами, сходками (О. Гончар).

лови́ти ко́жне сло́во, перев. чиє. Дуже уважно, з цікавістю слухати когось. Од неї не одступали паничі, бігали просили на танці, ловили кожне її слово, слідкували очима за нею (І. Нечуй-Левицький); Марія Антонівна не спускала з племінника очей, ловила кожне його слово (А. Дімаров); Жінка після щойно пережитого .. в жадібній надії ловила кожне слово вчительки (О. Гончар); Він жадібно ловить кожне Михайлове слово і не може второпати (А. Хижняк). лови́ти у́хом ко́жне сло́во. Білий, як крейда, стає Гнат за ґратками, .. уважно ловить ухом кожне слово (М. Коцюбинський).

лови́ти ко́жну хвили́ну (мить). Раціонально використовувати час; дорожити часом. Чи до хати тут, .. коли сніг такий по-весняному ласкавий, а сонце по-літньому сміється з неба .. Тут треба ловити кожну хвилину (Ю. Збанацький).

на ко́жному кро́ці. 1. Скрізь, усюди. Треба, звичайно, пам’ятати, що небезпека нас підстерігає на кожному кроці (З газети). 2. Весь час, постійно. — Велике покликання матері народити людину, але найвеличніше — народити й виховати не вовка, а друга, не хижака, а брата. Хто, як не ми, спізнали це, справджуючи свій історичний похід і бачачи на кожному кроці, як жорстоко кривдила війна радянську матір (О. Довженко); — Ти його просто мало знаєш,— заперечив Сагайда.— Він лише на вигляд теоретик, а насправді задушевний хлопець. А що любить на кожному кроці світові проблеми вирішувати, то це вже в людини такий характер (О. Гончар).

у ко́жному (у ко́жнім) ра́зі. У будь-якому випадку; принаймні. В кожному разі ти будеш знати (коли приїду), з дороги писатиму тобі, хоч не листи, то одкритки (листівки) (М. Коцюбинський); В кожному разі, дід був дуже подібний до козака-чаклуна й характерника з “Страшної помсти” Гоголя (І. Багряний); Так і жив він, і збільшався (збільшувався) На вазі і на повазі, І кінця життю такому Не чекав у кожнім разі (В. Самійленко).

уся́кий (уся́ка, ко́жний, ко́жна) соба́ка, зневажл. Будь-хто, перший-ліпший. — Мене тут усяка собака знає, адже я місцевий (М. Чабанівський); — А йти Стебнями, де кожна собака в очі Юрішкові дивиться,— та пощо ж того всього? (Г. Хоткевич).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КОЖНИЙ


матиме такий вигляд: Що таке КОЖНИЙ