Фразеологічний словник української мови
КОВТАТИ

ковта́ти пілю́лі. Мовчки терпіти образу, вислуховувати щось неприємне. Часто по почерку я пізнавав авторів (анонімних записок), але мусив ковтать пілюлі (М. Кропивницький); “Дай такому волю, то він назавтра тобі колгосп організує (в Словакії), — думав Воронцов про подоляна. — А ти мав в дивізії за нього пилюлі ковтати...” (О. Гончар).

ковта́ти сли́ну (сли́нку). 1. Заздрісно, пожадливо, дивитися на кого-, що-небудь. — Закрутила (Ганна) Максимові голову. Сидить козак біля неї, як цуцик на ланцюгу, та слину ковтає (З. Тулуб). 2. Заздрити кому-небудь у чомусь. А ти шепни Олені й Варці, Що я од жінки вкрав калганної по чарці .. Заберемося собі в куток, Згадаємо свою родину Та й гукнемо, вони ж нехай ковтають слину! (П. Гулак-Артемовський); Гиготів (Дусик) з кабінки (автомашини) до стрічних молодиць, заманював дівчат — “Сідай, підвезу”, однією рукою крутив руля, а другою норовив до недозволеного .. Хлопці тільки слину ковтали, спостерігаючи за вихватками свого шофера (П. Загребельний). ковта́ти сли́нки. (Іван Степанович:) Збігаєм до тебе .. та такий задамо банкет, що аж у Полтаві всі судейські ковтатимуть слинки!.. (М. Кропивницький). 3. З жадобою дивитися на щось їстівне, дуже бажаючи його з’їсти. Яблука й груші, справді, були такі манливі, що .. хлопці сиділи в кущ

ковта́ти слова́. Нерозбірливо, нечітко, скоромовкою говорити, читати і т. ін. — Як ти читаєш? Чому ти ковтаєш слова? (Ю. Збанацький); Він заговорив уривчасто, ковтаючи слова, кваплячись, щоб звільнити серце від того гарячого потоку, який бив через край... (С. Журахович); Й Килина, ковтаючи слова, розказала, як то воно все було насправді (Є. Гуцало).

ковта́ти сльо́зи. Стримувати, тамувати плач. — Будьте здорові, мамо,— тихо прощався він, ковтаючи сльози (Д. Бедзик); // Потай плакати. Він навіть не уявляв собі, як це можна скривдити дівчину, щоб потім гіркі сльози ковтала, дорікаючи за обман та наругу (А. Головко); Вона (смерть) в роз’їзді батька пострічала Клиновим свистом збила на ріллю, і мати сльози уночі ковтала Та все просила: лю-лі, спи, лю-лю... (М. Гірник).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КОВТАТИ


матиме такий вигляд: Що таке КОВТАТИ