Фразеологічний словник української мови
КАПЛЯ

до оста́нньої кра́плі (ка́плі) кро́ві, зі сл. би́тися, боро́тися, захища́тися і т. ін. До кінця життя, поки живий. — Висловлюємо повну готовність стояти до останньої краплі крові за Ради робітничих, солдатських і селянських депутатів (М. Стельмах); Були готові (троянці) до останньої каплі крові свою свободу боронить І нову Трою захищати (І. Котляревський).

кра́пля в кра́плю; ка́пля в ка́плю, зі сл. схо́жий на кого, до кого; пі́ти, вда́тися у кого. Повністю, дуже. Ні його сила, ні його прості риси обличчя не передалися дітям — обоє, крапля у краплю, пішли в матір (М. Стельмах); У Василя три сини,— парубки, що маків цвіт. Здорові... капля в каплю у вітця вдалися (І. Франко). крапли́на в крапли́ну. Якби йому ще зняти зо три десятки років,— став би він краплина в краплину схожий на Боба (Є. Гуцало). кра́пелька в кра́пельку. Одного разу він наснився мені крапелька в крапельку схожим на дядька Ничипора (Н. Тихий).

кра́пля (ка́пля) в мо́рі. Дуже мізерна, незначна частина чогось великого, цілого. Усе те (культурна робота в народі) крапля в морі, та все ж, може, і ся крапля камінь точить (Леся Українка); Величезні сьогодні вигоди від приручення .. (женьшення) видаються краплею в морі (З журналу). крапли́на в мо́рі. Останніми роками вийшли невеличкі за форматом.. збірки коломийок.. Ці видання — краплина в морі пісенної поезії Закарпаття (З журналу); — Десь п’ятсот-шістсот примірників (листівок) друкуємо щоразу. Але це — краплина в морі (І. Головченко і О. Мусієнко).

як (мов, ні́би і т. ін.) дві кра́плі (ка́плі) води́; як кра́пля (ка́пля) води́. 1. зі сл. схо́жий. Дуже, зовсім, абсолютно. Тюремний (фашистський) ескулап .. був як дві краплі води схожий на нашого Хлипала (Ю. Збанацький); (Березня:) Ти молодим як крапля води на нього схожий був (Є. Кротович). як три кра́плі води́. З фотокарток дивилося троє як три краплі води схожих між собою Настиних синів (Я. Качура). як дві крапли́ни. Степка,— як дві краплини схожа з обличчя на свою безпутну матір (М. Зарудний). 2. Такий же, як хтось інший; копія когось. Та таке (дитинча), кажуть, чорнюще, волосате, точнісінько мов дві краплі води заїжджий фотограф (І. Головченко і О. Мусієнко); Та вже ж і синок у Василя Семеновича..— батько як дві краплі води (Панас Мирний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КАПЛЯ


матиме такий вигляд: Що таке КАПЛЯ