Фразеологічний словник української мови
ЗОЛОТИЙ

впи́сувати / вписа́ти в істо́рію золоти́ми лі́терами. Увічнювати. Золотими літерами вписують в історію Коліївщину — велике народно-визвольне повстання селян Правобережної України проти польсько-шляхетського гніту (З журналу). впи́саний в істо́рію золоти́ми лі́терами. — Пам’ятай, батьку, що наші імена вже вписані в історію золотими літерами (О. Довженко). впи́суватися в істо́рію золоти́ми лі́терами, пас. Національні герої та народні месники України в наше духовне життя входили спочатку через фольклор, потім через художню літературу, і вже тільки після цього їхні імена вписувалися золотими літерами в історію (З газети).

грошови́й (золоти́й) мішо́к. Капітал, багатство. Пишна галерея прихильників і служок грошового мішка, .. фанатиків збагачення вийшли з-під пера Тобілевича (М. Рильський); Поет-демократ славить вільні взаємини між людьми, не залежні .. від грошового мішка (Життя і тв. Т. Г. Шевченка); — За їхніми спинами стоять господарі золотих мішків (В. Большак).

золоте́ весі́лля. П’ятдесятилітній ювілей подружнього життя. Великим сімейним торжеством стали останнім часом срібні та золоті весілля (З журналу); — Для людини, що відзначила золоте весілля, сватання здається давнім-давнім сном (З журналу).

золоте́ дно. Невичерпне джерело прибутків або дуже багате на що-небудь місце. Середня Азія — золоте дно для торгівлі. Недурно англійці так тягнуться сюди (З. Тулуб); Торфово-болотні землі справедливо в народі називають… золотим дном (З журналу); Берегам річки нададуть плавного заокруглення. Для аматорів-рибалок це буде справжнє золоте дно (З газети).

золоте́ пра́вило яке, зі сл. прийма́тися, дотри́муватися і под. Випробуваний спосіб здійснення чого-небудь, досягнення кращих результатів тощо. Сава Петрович .. в’яло відповів, що, звичайно, і в цьому треба триматися золотого правила — “краще як краще” (А. Головко); У своїй журналістській практиці Іщук дотримувався золотого правила: ще перед відрядженням, заздалегідь вивчав матеріал (В. Поліщук).

золоти́й вік чого. Найкращий період у розвитку чого-небудь або у чиємусь житті. — З половини двадцятих по шістдесяті роки був у нас золотий вік панського панування (Панас Мирний); Важко задумався Ласій над власною долею. Хоч круть-верть, хоч верть-круть, а закінчився, виходить, його золотий вік (Ю. Збанацький); Жучка відчула, що золотий вік її життя кінчився (Б. Антоненко-Давидович); Незважаючи на помітну відсталість Росії, ХІХ ст. було золотим віком російської літератури (З журналу).

золоти́й дощ. Великі прибутки; гроші. Кривдно було слухати Валерикові, що Мурашкова велика вода проллється золотим дощем насамперед на довколишніх степових магнатів (О. Гончар).

золоти́й лоб у кого і без додатка. Хтось дуже розумний, мудрий, здібний і т. ін. Мудрують (люди).. Ми, бачте, сила, ми — стовби (стовпи). У нас, мов, золоті лоби (Б. Грінченко).

золоти́й теле́ць, книжн. Багатство, гроші, вигідне суспільне становище; влада багатства, грошей. Може, знайде він (здобувач) у цій брошурці бодай натяки на те, що Кучмієнко спокушається не золотим тельцем докторства, не дияволом, а все ж таки істиною? Бо треба ж уміти розпізнавати справжнє покликання (П. Загребельний).

золоти́й фо́нд чого. Що-небудь найцінніше, найважливіше, найдорожче, найкраще. — Фразеологізми являють собою золотий фонд нашої мови, добірні ґатунки, що посилюють, прикрашують, збагачують семантично і стилістично форми вислову (В. Ващенко); Цей хор (“Вічний революціонер”) і тепер користується великою популярністю і є однією з найцінніших перлин золотого фонду революційних пісень (З журналу); Ці люди (вчені Академії наук) становлять золотий фонд наукових кадрів республіки (З газети).

золоті́ ве́рби росту́ть. Нічого путнього не виходить. От тепер, думаю, щось та буде, бо де Хаброня ступить, там золоті верби ростуть (І. Нечуй-Левицький); — Від його панського слова золоті верби ростуть (М. Стельмах); — Додому зараз! На себе нарікай, як у тебе спина від ременя щемітиме. Де не підеш — то за тобою золоті верби ростуть... (М. Понеділок). золоте́ ве́рб’я росте́. Куди не повернешся — золоте верб’я росте (М. Номис).

золоті́ слова́. Уживається для підкреслення слушності, вчасності, доречності висловленого. Трощинський ловив кожне слово полковника, і коли той замовк, посміхаючись сказав: — Я схиляюсь перед золотими словами правди ясного пана. Але ж і я знаю, що саме тепер петиція була б недоречним жестом панів полковників (М. Лазорський). золоте́ сло́во. Золоте тоді промовив слово Святослав крізь сльози жалібні: — Ой, мої сини, мої братове, Всеволодове і Ігорю буйні! Половецьку землю ви зарано турбувать мечами почали (Н. Забіла).

щи́ра (золота́) душа́; щи́ре (золоте́) се́рце в кому, в кого, чия (чиє). Чесна, відверта, щедра, доброзичлива людина. Прохор Осауленко був козак не з величних, щира душа, себе на посміх не подасть (П. Куліш); Щира душа цей мартенівець (О. Гончар); — Лариска в мене золота душа, вона мені найдорожча людина (Є. Гуцало); Там (в Україні) найдете щире серце І слово ласкаве (Т. Шевченко); // Чесність, відвертість, доброзичливість, сердечність. Подруги в Уляні душі не чули… Любили в Уляні щиру душу (Панас Мирний).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗОЛОТИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ЗОЛОТИЙ