Фразеологічний словник української мови
ЗАЛИТИСЯ

зайти́ся (зали́тися) рум’я́нцем. Почервоніти від хвилювання, сорому, збудження і т. ін. — Що ж ти здавала? — Твір ..— І писала його, мабуть, азбукою морзе? — весело зауважив брат. Тоня зайшлася рум’янцем: — Ти вгадав (О. Гончар); — Я стільки чув про тебе, капітане, що, коли накажеш — в огонь для тебе скочу,— вигукнув голубоокий Юра, заливаючись рум’янцем (Я. Галан).

залива́тися / зали́тися (залля́тися) по́том. Дуже натужуватися, важко працювати, докладаючи до чогось багато зусиль. Бійці .. вже другий день заливалися потом під важкими в’юками з матеріальною частиною мінометів (О. Гончар).

облива́тися (рідше залива́тися, обсипа́тися і т. ін.) / обли́тися (рідше зали́тися, обси́патися і т. ін.) (гірки́ми (гаря́чими, буйни́ми і т. ін.)) слі́зьми́ (сльоза́ми). Гірко, невтішно плакати. Вона (мати) плаче, теж слізьми обливається над своїм дитям (Олена Пчілка); — Хіба ж не сама я,— казала далі дівчина, вже обливаючись слізьми,— не сама одвадила од себе всіх хлопців?.. (С. Васильченко); “Чужі… чужі… Що їм? у них болить?.. їм шкода (мого сина)?..”— думала вона (Мотря), обливаючись гіркими слізьми (Панас Мирний); Та брехня пекла її, скорпала її за серце нестерпучими болями, яких Параскіца не могла втишити, б’ючись головою об землю та обливаючись гарячими слізьми (М. Коцюбинський); Веде Олександра діток, обливаючись сльозами, та все тільки благословляє їх (Марко Вовчок); Вона посадовила його на покуті, як дорогого гостя, а тоді, обливаючись буйними сльозами, почала розпитувати (І. Багряний); — Поря
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗАЛИТИСЯ


матиме такий вигляд: Що таке ЗАЛИТИСЯ