Фразеологічний словник української мови
ЗАКРИТИСЯ

закри́тися (й) плечи́ма й очи́ма від кого—чого і без додатка. Відгородившись, відійшовши від усього навколишнього, не втручатися ні в що, не помічати нікого, нічого. Він мене забуде, насміється з мене ..— Як пійде (піде) з села, так і закриється плечима й очима (Ганна Барвінок); Вона рада була б умерти, закритися од усього й плечима, й очима; та смерть її не приходила (Панас Мирний).

замкну́тися (закри́тися) / замика́тися (закрива́тися) в собі́. Заглибитися у власні думки, переживання, стати мовчазним, відлюдькуватим. Кілька днів .. Іраклій не озивався словом ні до кого. І майже не відкривав очей ..— отак замкнувшися в собі, в мовчанні, тужив за своїм другом (А. Головко); Арсен закрився в собі, мов слимак у мушлі (Л. Дмитерко); Андрій не приймав тих повчань, він або огризався, або істерично кричав і замикався в собі (Ю. Мушкетик); за́мкнений (за́мкнутий) у собі́. Серед дітей одиначок є два типи: один — меланхолік, мовчазна, сувора, замкнена в собі дитина, як квітка, що в бур’яні виросла, другий — жвава, весела, властолюбива, примхувата, що похожа на реп’ях .. чіпляється за кожного (Грицько Григоренко); Замкнута в собі, недовірлива — вона всі справи своєї сім’ї вирішувала сама (Ірина Вільде).

світ (бі́лий) закри́вся (замкну́вся) кому, для кого і без додатка.1. Хто-небудь помер, загинув. Замахнувся він… Та раптом все навколо застогнало. Світ закрився (О. Гуреїв); Тільки раз хвостом майнула, Наздогнала, проковтнула Бідолаху (Івана) риба-кит, І йому замкнувся світ (Л. Первомайський). 2. Хто-небудь втратив інтерес, став байдужим до життя. — Тепер сказала (Галочка),— усе покончила (покінчила). Закрився для мене білий світ (Г. Квітка-Основ’яненко); Тут їй тоді й світ замкнувся. В тітки тепер живе (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗАКРИТИСЯ


матиме такий вигляд: Що таке ЗАКРИТИСЯ