Фразеологічний словник української мови
ЗАКОН

зако́н не пи́саний кому, для кого. Хто-небудь не рахується з існуючими нормами, правилами поведінки, моралі, нехтує будь-якими зауваженнями. Дурням закон не писаний! (Укр.. присл..); Для багатьох наших технократів закон не писаний. Дивина — усім підприємствам, що забруднюють Десну, заборонено спецкористування з річки, але вони спокійнісінько ігнорують заборону (З газети).

поста́вити по́за зако́ном кого. Позбавити когось прав громадянства, заступництва з боку державних органів. Куди діватися? Власті нас не признають, поставили поза законом (І. Цюпа); (Адмірал:) Хто піде проти наказу, хто не виконає ультиматуму, той поставить себе поза законом (О. Корнійчук).

сухи́й зако́н. 1. Заборона вживати алкогольні напої. — У штаті Бомбей — сухий закон. Пити спиртні напої заборонено (В. Минко); Сухого закону в прилеглих (до ЧАЕС) районах нема (Ю. Щербак); В Малайзії — сухий закон, і його ніхто не порушує. Як виняток з винятків, у готелі гостеві можуть подати пляшку пива або келих сухого вина (Ю. Мушкетик). 2. у кого. Хто-небудь утримується від уживання алкогольних напоїв. У водіїв, як відомо, сухий закон (З газети).

уступа́ти / уступи́ти у зако́н, заст. Одружуватися, вінчатися з ким-небудь. — Чи до танців тут, до скоків? Аби б у закон уступити (Г. Квітка-Основ’яненко).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗАКОН


матиме такий вигляд: Що таке ЗАКОН