Фразеологічний словник української мови
ДОЛОНЯ

як (мов, немо́в і т. ін.) на доло́ні. 1. перев. зі сл. ви́дно. Дуже добре, чітко, виразно. Вони мене не бачать, а мені їх обох видно як на долоні (І. Нечуй-Левицький); Із куреня видно було долину як на долоні (Панас Мирний); // Виднітися дуже добре. Звідси, з високої кручі Дніпра, добре видно широку стрічку могутньої ріки .. і промислова Дарниця немов на долоні (З газети). 2. Зрозумілий, виразний, чіткий. Життя Маріїне як на долоні стояло перед нею (Христею), гірке та непривітне, зламане панськими вчинками (Панас Мирний); — Ану, викладай, Артеме, що там уже вимудрував? — Яке там мудрування! Картина як на долоні (А. Головко); Манжос зараз був перед Павлом як на долоні; бачив його хижу натуру до найдрібнішої шпаринки в душі (Є. Гуцало); // Незаперечний. На це переконання мав Славко видні докази як на долоні (Л. Мартович). 3. Абсолютно ясно, чітко, зрозуміло. Пам’ятаю все як на долоні (Нар. опов.); Семен п

як (мов, ні́би і т. ін.) на доло́ні напи́сано кому. Відразу зрозуміло, помітно. — Доживе! — глибоко переконаним голосом завіря Козолуп.— ..Це ж, брат, як на долоні тобі написано (В. Винниченко).

як на доло́ні воло́сся ви́росте, зі сл. бу́де, ірон. Уживається як категоричне заперечення змісту зазначеного слова; зовсім не (буде). — Він (цар) їх зараз у кріпаки поверне, а нас панами поробить...— Це тоді буде, як на долоні волосся виросте,— охолоджує неймовірний (Панас Мирний). скорі́ш на доло́ні воло́сся наросте́. — Ви (пане) запевняли мене після того, як сполосували різками, що скоріш у вас на долоні волосся наросте, ніж ми діждемося волі... (Збірник про М. Кропивницького).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ДОЛОНЯ


матиме такий вигляд: Що таке ДОЛОНЯ