Фразеологічний словник української мови
ГОТОВИЙ

ла́дний (ла́ден, гото́вий і т. ін.) (три́чі) провали́тися крізь зе́млю. Виникає бажання у когось якомога швидше звідкись зникнути (через сором, ніяковість і т. ін.); дуже незручно, неприємно комусь. Я стояв біля неї спантеличений і розгублений, ладний провалитися крізь землю (М. Чабанівський); Ми стояли червоні, мов два помідори. Ми ладні були крізь землю провалитися (В. Нестайко); Йому було так соромно, що він ладен був тричі провалитись крізь землю (О. Довженко); Браві (сержанти) такі, що куди там Віталієві з ними тягатись, він одразу відчув своє жалюгіддя, готовий був крізь землю провалитись (О. Гончар).

на все гото́ве, зі сл. прийти́, убра́тися і т. ін. На повне забезпечення всім необхідним, підготовлене іншими. Стала докоряти (сестра) йому, що він убрався на все готове та й останні злидні пропиває (Панас Мирний). на гото́ве. — Сідай на готове та дивись, не відпусти гайку,— повчав Сагайда Маркевича, передаючи йому взвод.— З такими гренадерами тобі й море до пупа (О. Гончар).

на всьо́му гото́вому. При повному забезпеченні, здобутому іншими. — Чого вам тут не вистачає? У теплі, у добрі, на всьому готовому (В. Дрозд). на всьо́му гото́венькому. — Ви, жінки, розумні на всьому готовенькому (І. Нечуй-Левицький).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ГОТОВИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ГОТОВИЙ