Фразеологічний словник української мови
ВІНОК

ла́вро́вий віно́к. Слава, почесті. Тяжко ж йому (Шевченкові) на чужині І в вінку лавровім... (Пісні та романси..); (Убийбатько:) Хіба ще хто хоче прославитись, крім мене? Хто ж цей, сказати б, мій конкурент на лавровий вінок, мій злий суперник? (І. Микитенко); Полохати старих жінок, Возитися з дітками — І на лавровий свій вінок Покласти вічні плями? (О. Мисик); ла́вро́вий віне́ць. Там у любім ріднім краю Стан падлючий поступає, Конкурс надто вже великий На брудний вінець лавровий (Леся Українка).

позбу́тися вінка́. Втратити дівочу честь. — Що хочеш дам. Найкращу хустку привезу.— За вашу хустку не одна дівчина вінка позбулася (М. Стельмах).

терно́вий віно́к. Муки, страждання. Трагізм особистого життя часто вплітається в терновий вінок життя народного (М. Коцюбинський); Я забуваю все: і тебе, і Майю, і Катрю, і санаторійного дурня. Все це сплелося в один терновий вінок (М. Хвильовий); По-простому: в минулім є терни. Але є також і вінки тернові (М. Рильський); — В житті бувають не лише лаври... бувають і тернові вінки (Ю. Збанацький).

як у віно́чку (у вінку́). Дуже гарно, чисто, охайно. — Гарно, як у віночку. Двоє дзеркал аж під стелю між двома вікнами! (І. Нечуй-Левицький); (Текля:) Ви не думайте, що я яка-небудь нетіпаха, ви ж мене знаєте. То тільки інший день невправка буває... А так то в мене в хаті завжди як у віночку (О. Левада); — В хаті було як у вінку (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ВІНОК


матиме такий вигляд: Що таке ВІНОК