Фразеологічний словник української мови
ВИТРІШКИ

ви́трішки купува́ти, зневажл. Роздивлятися на щось без мети, нічого не роблячи. Іде на ярмарок витрішки купувати (Укр.. присл..); — Навіщо нам туди йти? Витрішки купувати я не хочу. Іди сам (В. Кучер). ви́трішків купува́ти. — А за ділом же вони (дівчата) й вийшли? — А як же? Витрішків купувати, та щоб чи не пожартують парубки з ними (Г. Квітка-Основ’яненко).

ви́трішки ло́вити, перев. де, жарт., зневажл. Блукаючи, гуляючи, розглядати все навкруги; байдикувати. — Казав, що зараз прийду, а сам зачепився за пень та стояв увесь день, витрішки ловлячи (Б. Грінченко); В третій (чверті) — майже й на уроки не ходив, Бо на вулиці він витрішки ловив (Д. Білоус); // Дивитися, намагаючись розгледіти когось, щось, побачити когось. — Я сьогодні бігла на роботу немов ошпарена і за кожною фіранкою витрішки ловила (В. Дрозд).

на ви́трішки, зі сл. іти, прийти і под., зневажл. Дивитися на що-небудь, розглядати щось, перев. без будь-якої мети. — Ти думаєш, як ти йдеш до церкви витріщати очі на дівчат, то й всі молодиці й дівчата ідуть до церкви на витрішки (І. Нечуй-Левицький); — Хіба знаю твою думку? Може, ти не хочеш тут робити, а так лишень, на витрішки сюди прийшов,— хитрував Коритний (М. Ю. Тарновський).

продава́ти ви́трішки, зневажл. Блукаючи без діла, бездумно роздивлятися на кого-, що-небудь. — А я більше не піду до їх сидіти в кутку та витрішки продавати,— сказала писарша (І. Нечуй-Левицький); — Ти чого сюди прийшов? Витрішки продавати? (В. Большак).

торгува́ти ви́трішками. Грайливо, весело поглядати, задивлятися на кого-небудь, кокетувати з кимось. Не мальовані вони красуні, не модниці, не вертихвістки, зубів не продають, витрішками не торгують (Ю. Шовкопляс).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ВИТРІШКИ


матиме такий вигляд: Що таке ВИТРІШКИ