Фразеологічний словник української мови
ВИПАДОК

від ви́падку до ви́падку. Нерегулярно, несистематично. Яворницький збирав фольклор не від випадку до випадку, а використовував для цього щонайменші можливості (З журналу).

на ви́падок чого. Якщо буде, трапиться що-небудь; з настанням, появою і т. ін. Нарешті в одній тайстрі знайшла бунду: якийсь запасливий опришок узяв на випадок дощу (Г. Хоткевич); Металіді зібрав свою капелу в глухій камері, договорився, що всі слухають концерт лежачи .. та що хор теж на випадок тривоги лягає собі на підлогу й “спить”, як ні в чому не бувало (І. Багряний). у ви́падку. — Очевидно, Бердичева йому не втримати. У випадку захоплення міста, Петлюра піде на Козятин через Житомир (О. Довженко).

на кра́йній ви́падок. Якщо буде велика потреба, при відсутності іншого виходу. В Святошині, Голосіївському лісі київські ополченці готувалися до захисту міста на крайній випадок (П. Загребельний); Коли мене паразити (фашисти) візьмуть вішати, я буду їм уголос читати слова батька Тараса. Це мені видиться така моя смерть на крайній випадок (Ю. Яновський).

про вся́кий (про всяк) ви́падок. Передбачаючи можливу потребу. — На передній лівій нозі коня хляпала підкова, — показує Іван Панасович на чітко окреслений слід. Про всякий випадок зробимо відтиск,— носком чобота окреслює й прямує полем (М. Стельмах); // Для уникнення можливої небезпеки або чогось непередбаченого. Додому повертали ми, не поспішаючи, про всяк випадок знову ж не навпростець, а через Вижинівку (І. Муратов); Мироненко зайшов по шию у воду і відштовхнув пліт. Про всяк випадок прив’язав себе до деревини (С. Голованівський). на вся́кий (на всяк) ви́падок. — Я взяв з собою два операційні костюми і маски на всякий випадок (Ю. Щербак); Господар ферми, закопавши на всяк випадок чоботи в землю і нарядившись у драні черевики, стояв біля воріт і прощався (О. Гончар).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ВИПАДОК


матиме такий вигляд: Що таке ВИПАДОК