«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
СЛОВОМ , ОДНИМ СЛОВОМ , ОДНО СЛОВО
Словом, одним словом, одно слово
       Іменник слово в орудному відмінку чи в називному з числівником один або без нього — раз у раз трапляється в живій мові й на письмі, де він виконує граматичну функцію вставного слова: «Тепер у нас і Лора почала учитись, одним словом, ціла школа!» (Леся Українка); «Словом, Тверський бульвар, вісімнадцять — то була наша справжня альма-матер у час війни» (Ю. Смолич); «Одно слово, електрика міцно ввійшла в побут селян, і вони користуються нею на всі сто» («Радянська Україна»).
       Отже, маємо аж три варіанти вставного слова, де кожний із них означає те саме, що й інші, тому хоч-не-хоч виникає питання: якому з них дати перевагу або, обравши один, відмовитись від інших?
       Чи не найхарактернішим із них, із погляду популярності в народному мовленні, є вислів одно слово? Мабуть, що так, бо саме його звичайно чуємо з живих уст, приміром: «Одно слово, як то кажуть, коли не коваль, то й рук не погань!» Саме словом механічно перенесено з російської на український ґрунт, і навряд чи є потреба послугуватись ним, коли є змога брати потрібне з українських народних джерел.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: СЛОВОМ , ОДНИМ СЛОВОМ , ОДНО СЛОВО


матиме такий вигляд: Що таке СЛОВОМ , ОДНИМ СЛОВОМ , ОДНО СЛОВО