«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
НЕ ДИВЛЯЧИСЬ , НЕЗВАЖАЮЧИ , НЕ ЗВАЖАЮЧИ , НЕ ВВАЖАЮЧИ , ДАРМА ЩО
Не дивлячись, незважаючи, невважаючи, не зважаючи, не вважаючи, дарма що
       «Не дивлячись на дощі, ми цього літа вчасно закінчили жнива», — пише одна районна газета, але так висловитись тут не можна, бо годі не дивитись на дощі, коли вони йдуть; тут мовиться про те, що, хоч і йшли дощі, люди добрали способу вчасно закінчити жнива; отож, треба було замість дієприслівника не дивлячись поставити прийменник незважаючи, як ось у фразі: «Коли Леся вийшла, Сергієві, незважаючи на веселий вечір, стало журно» (В. Козаченко). Можна в таких випадках послугуватись іншим схожим прийменником — незважаючи: «Незважаючи на глибоку старість, Захар Беркут був іще сильний і кремезний» (І. Франко).
       З цього не треба робити висновок, що дієприслівник не дивлячись узагалі не може бути в українській мові. Трапляються часом такі випадки, коли треба саме його, а не прийменників незважаючи, невважаючи, наприклад: «Він ішов навпростець, не дивлячись ні на кого» (з живих уст), — бо в цьому реченні мовиться не про перешкоду для дальшого руху людини, а про те, як людина йде. Так само може бути потрібний і дієприслівник не вважаючи: «Маруся була проворна, жвава... ходила вона швидко, поралась проворно, не вважаючи на свою старість» (І. Нечуй-Левицький), — цебто працювала й не звертала уваги на свою старість, хоч і було це їй тяжко. Так само слушним може бути й дієприслівник не зважаючи: «Не зважаючи на особи» (Українсько-російський словник АН УРСР).
       Іноді, замість прийменника незважаючи, більш до речі буде поставити сполучник дарма що: «Дарма що стояло тихе, сонячне безвітря — листя тріпотіло на деревах уздовж шляху» (Ю. Смолич). Цей сполучник можна було б поставити в наведеній на початку фразі замість недоречного там дієприслівника не дивлячись: «Дарма що були дощі, ми цього літа вчасно закінчили жнива».
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: НЕ ДИВЛЯЧИСЬ , НЕЗВАЖАЮЧИ , НЕ ЗВАЖАЮЧИ , НЕ ВВАЖАЮЧИ , ДАРМА ЩО


матиме такий вигляд: Що таке НЕ ДИВЛЯЧИСЬ , НЕЗВАЖАЮЧИ , НЕ ЗВАЖАЮЧИ , НЕ ВВАЖАЮЧИ , ДАРМА ЩО