«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
ЛІКАРСЬКИЙ , ЛІКУВАЛЬНИЙ , ЛІКАРНЯНИЙ , ЛЕКАРСТВЕННЫЙ
Лікарський, лікувальний, лікарняний, лікарський
       «Лікарська косметика під доглядом досвідчених лікарів», — бачимо табличку над дверима медичного закладу; «Одразу за парканом починалися лікарські будинки», — читаємо в одному нарисі. В обох цих фразах прикметники лікарська, лікарські пантеличать того, хто читає їх, а не пояснюють. Прикметник лікарський означає «належний лікареві» (лікарський халат) або «такий, що стосується діяльності лікаря» (лікарський огляд); «Хора лежала непритомна, і здавалося, що не чула лікарської гадки» (І. Франко). Прикметник лікувальний указує на оздоровчі, збудливі, тамівні властивості, цебто має зв’язок із поняттями ліки, лікувати: «Виноград має і лікувальні властивості» («Колгоспна виробнича енциклопедія»). Нарешті, слово лікарняний[/
       З уваги до цього треба було на табличці написати: лікувальна косметика, — бо тут мають на увазі ті процедури, що лікують, а не медичний персонал, що їх виконує; в другій фразі треба було написати: лікарняні будинки, — бо мовиться про будинки, які належать лікарні.
       Треба пам’ятати, що, крім прикметників лікарський, лікувальний і лікарняний, є ще прикметник лікарський (із наголосом на другому складі). Цей прикметник відповідає російському лекарственный: «Ще на світанку своєї історії людина збирала й використовувала для лікування деякі лікарські рослини» («Ботанічний журнал»).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЛІКАРСЬКИЙ , ЛІКУВАЛЬНИЙ , ЛІКАРНЯНИЙ , ЛЕКАРСТВЕННЫЙ


матиме такий вигляд: Що таке ЛІКАРСЬКИЙ , ЛІКУВАЛЬНИЙ , ЛІКАРНЯНИЙ , ЛЕКАРСТВЕННЫЙ