«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
ЗЛІСНИЙ , ЗАТЯТИЙ , ЗЛОБНЫЙ
Злісний і затятий
       «Ніякі вмовляння й попередження не допомогли, і він став злісним п’яницею», — читаємо в репортерській замітці й міркуємо: чи ця людина, що пустилась берега, стала тільки без просипу пити, чи в неї воднораз і зіпсувалася вдача — стала злісна, як то виходить за репортером, бо прикметник злісний є насамперед відповідником до російського злобный: «Під удари вітру злісні, що летить над морем нив, відчинив вікно я пісні, серце пісні відчинив» (В. Сосюра). Але з дальшого читання тексту бачимо, що йдеться тут не про вдачу, а тільки про те, що п’яниця став непоправний, не піддавався ніякому впливу. На такий випадок є в українській мові слово затятий: «Коли він — такий затятий, то й я буду затятий» (Словник Б. Грінченка). Отож у репортерській замітці треба було написати: «став затятим
       Проте прикметник злісний може бути відповідником і до російського злостный, коли йдеться про рослини чи комах, наприклад, злісні шкідники: «Насіння для посіву треба цілком очистити від домішок бур’янів, особливо злісних» («Колгоспна виробнича енциклопедія»).
       Зі сказаного випливає, що не слід користуватися словом злісний безоглядно, а треба ставити його там, де воно буде слушне.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗЛІСНИЙ , ЗАТЯТИЙ , ЗЛОБНЫЙ


матиме такий вигляд: Що таке ЗЛІСНИЙ , ЗАТЯТИЙ , ЗЛОБНЫЙ